Lina ”Lynx” Eklund blir Tjejkampens konferencier


Det blir Lina ”Lynx” Eklund som leder kvällsgalan under Kampsportsfestivalen – Tjejkampen. Eklund som är ett av Sveriges få kvinnliga proffs i MMA har varit borta från kampsporten ett tag, tack vare en graviditet.
   – Jag är jätteglad och stolt över att få chansen att vara konferencier till ett så bra och viktigt initiativ, säger hon till budokampsport.se.

28 augusti 2014  |  Jonathan Broberg


Det blir Lina ”Lynx” Eklund som leder kvällsgalan under Kampsportsfestivalen – Tjejkampen. Eklund som är ett av Sveriges få kvinnliga proffs i MMA har varit borta från kampsporten ett tag, tack vare en graviditet.
   – Jag är jätteglad och stolt över att få chansen att vara konferencier till ett så bra och viktigt initiativ, säger hon till budokampsport.se.

Det är en alldeles underbar svensk brittsommardag i Stockholm. På en höjd, med utsikt över hela staden, kommer Lina Eklund dragandes med en barnvagn i ena handen och en strålande glad lite parvel hängandes runt halsen.

Lina Eklund var för bara en kort tid sedan ett av Sveriges reella kvinnliga UFC-hopp. Men så tog livet en annan bana. Och det är en ständigt leendes och påtagligt lycklig Eklund som slår sig ner på det lilla kaféet vid Observatorielunden.

Ljusets sken, de fortfarande grönskande träden och den torra varma luften ges känsla om en vårdag snarare än den höst som annalkas runt nästa krön.
   – Tjejkampen är något jag verkligen vill vara med på. Ett viktigt och väldigt roligt initiativ som jag hoppas många kommer och besöker. Det behövs dels fler tränande och tävlande kampsportstjejer men det behövs också att vi som redan håller på blir uppmärksammade, säger hon och tar den otroligt glade sex månader gamla sonen i knät, samtidigt som denne passar på att charma allt och alla som är i närheten.

“Mer tekniskt duktiga än många killar”
Det är inte undra på att Eklund är lycklig. Och själv är hon på väg tillbaka till tävlingsburarna igen. Möjligen är det ett litet bättre klimat i kampsporten hon också återvänder till. Som en av de svenska kvinnliga MMA-pionjärer hon är har hon också sett utvecklingen på nära håll.
   – Vi har på många sätt en väldigt bra klubb där jag tränar, men länge var jag ensam tjej. Det blir lite ödsligt i omklädningsrummet. Nu är vi fem eller sex tjejer och omklädningsrummet räcker snart inte till längre.
   – Det är klart att jag har märkt av att det är tufft att vara tjej inom kampsport. Det lever i vissa fall kvar en lite gammalmodig syn om att vi tjejer inte är lika duktiga som killarna, att det är catfight och så vidare. Men det stämmer ju inte. Jag vet många tjejer som är betydligt mer tekniskt duktiga än många killar. Jag tror i och för sig att många gamla vanföreställningar är på väg att försvinna, eftersom vi blir fler och fler tjejer. Men samtidigt måste vi vara försiktiga så inte nya tider också för med sig nya vanföreställningar.

Lina, varför ska man komma till Eriksdalshallen på lördag?
   – För att det blir roligt. Det är ett perfekt tillfälle, det är ju gratis hela dagen, att komma i kontakt med kampsporter. Att kunna få lite större insyn i hur många olika roliga sporter det finns. Det finns egentligen något för alla. För de som inte varit kontakt med kampsport är det också ett fint tillfälle att se att det vi håller på med inte är något legaliserat våld, utan idrotter som vilka som helst.

Trafiken från Sveavägen bara ett stenkast bort gör sig påmind samtidigt som sonen Eklund lägger till ett glatt skrik när han får ett grön matlådelock att leka med.
   – Ibland behöver lycka inte vara så svårt, skrattar Lina till.
   – Jag hoppas verkligen, och jag tror faktiskt, att kampsport kommer att fortsätta att växa. Både som tävlingssport och motionsidrott. Jag skulle vilja att lite fler tjejer dels vågar ta plats, men också att fler galaarrangörer och klubbledare ger tjejer mer utrymme också. Det är vi värda.

Lina Eklund kommer att leda galan Tjejkampen på kvällen med start klockan 19.00. Det är (val)fritt inträde.

Text och foto: Jonathan Broberg 

2
8
10