Zina Djelassi drar lärdomar av EM för framtiden


Det blev en tuff lottning för Zina Djelassi som  delvis låg till grund för hennes tidiga respass under EM i kickboxning i Bilbao. Vitryskan Alena Muratava rankas som en av de främsta i världen i viktklassen -60kg.
   – Jag gillar inte att skylla på lottning, det är som det är, säger hon till budokampsport.se.

24 oktober 2014  |  Jonathan Broberg


Det blev en tuff lottning för Zina Djelassi som  delvis låg till grund för hennes tidiga respass under EM i kickboxning i Bilbao. Vitryskan Alena Muratava rankas som en av de främsta i världen i viktklassen -60kg.
   – Jag gillar inte att skylla på lottning, det är som det är, säger hon till budokampsport.se.

EM i Bilbao blev inte vad Zina Djelassi, 23, från Stockholm hade tänkt sig. Hennes uppladdning kantades av dels en rehabiliteringsperiod efter sitt armbrott i februari, och dels av en enträgen sjukdom som inte ville släppa.

Trots det, och trots tuffast möjliga lottning i första matchen (Alena Muratava från Vitryssland som är regerande världsmästarinna) lovordades Djelassi efter sin match.
   – Jag har svårt att vara glad över att sitta på läktaren och titta på. Jag vill gå matcher, jag vill vinna saker. Men jag drar lärdom av detta. Jag har många positiva detaljer att ta med mig.

“Vill gå om matchen”
En sådan detalj är att hennes bantning gick betydligt smidigare än den brukar.
   – (skratt) Jag börjar väl få rutin på det här nu. Jag har gått ner åtta kilo på sju veckor, så det är absolut ingen hetsbantning. Utan det har känts bra.

Matchen mot Muratava tar Djelassi också med sig som en positiv lärdom.
   – Egentligen vill jag gå om matchen. Det är så många saker jag inte hann med. Det går så oerhört snabbt där uppe i ringen, och jag skulle velat få lite utrymme att också tänka till. Då är jag som allra bäst.

En sak som emellertid börjar bli ett litet spöke är att Djelassi varit med på tre mästerskap och samtliga har hon åkt ut redan i första matchen. Hon erkänner själv att det är något hon måste börja fokusera på.
   – Det är speciellt med första matchen. Man har liksom inte kommit in i turneringen ännu och inte helt känt på ringen och så där. Första gången jag var med mötte jag starkt motstånd. Andra gången på VM tyckte jag själv att den brasilianska jag mötte fick enkla poäng, medan jag inte fick det. Och nu då mot regerande världsmästarinnan. Det är tuffa lottningar också, samtidigt vill jag inte skylla på det. Ska man bli bäst måste man också vinna mot de bästa.

Förbundskapten Hayes Jemide nöjd med Zinas utveckling
EM i Bilbao har ändock givit henne mersmak att fortsätta sin satsning. Hon är en bättre fighter nu än förr, något även förbundskapten Hayes Jemide håller med om.
   – Zina har gått framåt. Hon har blivit lite äldre, lite klokare och har börjat greppa vad kickboxning på den här nivån innebär och vad det kräver utav henne. Hon är en stor talang och jag tror hon har mycket i sig som hon ännu inte fått fram fullt ut.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10