Simon Sköld: ”Kan de nå UFC, varför skulle inte jag kunna det”


MMA-vinsterna har börjat komma för Simon Sköld. Till matchen på Superior Challenge mot britten Dan Gibbon den 29:e november kommer den forne sanshoutalangen från två raka segrar.
   – Jag känner mig mycket lugnare nu än förr när det är match, säger han till budokampsport.se.

7 november 2014  |  Jonathan Broberg


MMA-vinsterna har börjat komma för Simon Sköld. Till matchen på Superior Challenge mot britten Dan Gibbon den 29:e november kommer den forne sanshoutalangen från två raka segrar.
   – Jag känner mig mycket lugnare nu än förr när det är match, säger han till budokampsport.se.

För Simon Sköld har äntligen segrarna börjat komma och med två raka vinter (båda på submission) är det en formstark Sköld som tar sig an britten Dan Gibbon på Superior Challenge i Södertälje den 29 november.

Och matchen på Superior blir ett vägskäl för honom.
   – Jag bestämde mig, när jag hamnade i proffssvängen och skulle gå min första match, att jag skulle gå tio matcher och sedan ta MMA:n därifrån. Nu blir det min tionde mot Gibbon och oavsett hur det går i matchen har jag bestämt mig för att matcha vidare.

Simon Sköld har till skillnad från många andra inte varit rädd att gå mot tufft motstånd. Det har fått honom att hamna på ett minusrecord, men det har lärt honom massor.
    – Jag har mött Andreas Ståhl och Niklas Bäckström. Nu är de i UFC och mina matchningar har fått mig att växa som fighter, så varför skulle inte jag kunna hamna i UFC jag med? Jag känner att jag har gått framåt väldigt mycket den senaste tiden. Jag känner också att jag inte fått ut min fulla potential i matcherna förr. Förhoppningsvis har det släppt lite nu.

“Sjukt avancerad detaljnivå”
Anmärkningsvärt är att den forne sanshoutalangen Sköld, som borde ha sina fördelar i den stående fightingen, vunnit sina två senaste matcher på submission.
   – Jag har tränat mycket grappling den senaste tiden. Jag har tränat med Ralf Carneborn, en svartbältare, som är fantastiskt duktig och har lärt mig enormt mycket. Fightingen idag har utvecklats så pass att man måste in djupt på detaljer för att kunna vinna. Det är sjukt avancerad detaljnivå, men det har verkligen givit resultat.

När Sköld så står öga mot öga med Dan Gibbon kan vi förmoda att han känner sig rätt säker med en matchbild både stående och på marken. Mentalt försöker han visualisera matchbilden ur alla möjliga tänkbara karaktärsdrag.
   – Jag har inget drömscenario så, det är viktigt att mentalt vara förberedd på att matchen kan ta vilka vändningar som helst. Gibbon är bra stående så han vill möjligen ha matchen där, vilket inte är mig emot. Jag känner att jag är bättre än honom både där och om det skulle bli en markmatch. Blir det stående är jag beredd på det. Jag har med mig Nils Widlund i min ringhörna och han har även hjälpt mig med träningen stående. Det känns tryggt.

“Viktigt att inte kännas sig ensam i buren”
Simon Sköld kommer att ha ett stort stöd i Axa Sportcenter i matchen mot Gibbon. Klubbkompisar, vänner, familj och flickvän kommer finnas på plats.
   – Det betyder väldigt mycket. Det är viktigt att inte känna sig ensam i buren. Det är kanske främst coachernas uppgift det inte känns ensamt, men just att ha med sig energin från familj och vänner in matchen är väldigt viktigt.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Hamid Ershad Sarabi

2
8
10