Idrottsgalan vänder kampsporten ryggen – igen

Svensk kampsport står sig starkare än någonsin. Under 2014 har hittills 73 officiella internationella mästerskapsmedaljer vunnits, varav hela 25 EM- eller VM-guld. Ändå nobbas kampsportare återigen nomineringar till Idrottsgalans priser.
   – Det är inget annat än beklämmande och ett direkt hån mot de mindre idrotterna, säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd till budokampsport.se.

12 november 2014  |  Jonathan Broberg

Svensk kampsport står sig starkare än någonsin. Under 2014 har hittills 73 officiella internationella mästerskapsmedaljer vunnits, varav hela 25 EM- eller VM-guld. Ändå nobbas kampsportare återigen nomineringar till Idrottsgalans priser.
   – Det är inget annat än beklämmande och ett direkt hån mot de mindre idrotterna, säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd till budokampsport.se.

När Idrottsgalan på onsdagen släppte sina nomineringar kunde konstateras att kampsport blev utan en enda nominering, trots ett rekordår när det gäller vunna medaljer på officiella internationella mästerskap.

Kampsport har aldrig haft någon nominering så länge Idrottsgalan har funnits och nu har Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd fått nog.
  
 – Jag har sett listan på nomineringarna som presenterats och nog fanns det plats för några kampsportsbragder utan att det hade känts det minsta märkligt. Exempelvis Isa Tidblad Keskikangas som vunnit både VM- och EM-guld i thaiboxning, eller Janni Larsson som blev historisk i och med sitt VM-guld i BJJ, eller Alex Tobiasson Harris som för tredje gången försvarade sitt proffsbälte i thaiboxning, för att bara nämna några av årets många bedrifter inom kampsport.
   – Det är hårresande vilken trångsynthet juryn för Idrottsgalan visar, år ut och år in.

“Vägrar deltaga i Idrottsgalan”
Att kampsport aldrig någonsin har fått en nominering till Idrottsgalan ser Stenudd ingen rim och reson i.

   – Det har förvisso varit ett starkt svensk idrottsår överlag, men att kampsportare förbises år efter år kan vi inte acceptera. Kampsporten blir mobbad. Idrottsgalan är ovillig att se våra idrottares många stora framgångar och det kan inte bero på annat än fördomar mot våra idrotter.

Ifjol, Stefan, valde du att stanna hemma från galan. Hur blir det för dig i år?
   – Jag vägrar att deltaga i Idrottsgalan så länge den vägrar att kännas vid de stora bragder som sker i våra idrotter.

Text: Jonathan Broberg

2
8
10