Kampsportarna ryter ifrån – stjärna efter stjärna


Flera tunga kampsportsprofiler är upprörda över Idrottsgalans sätt att behandla kampsportsframgångar. Här har vi sammanställt ett axplock om vad idrottarna själva sagt till budokampsport.se.
   – Jag tycker det är tråkigt att vi inte uppmärksammas, säger exempelvis VM- och EM-guldmedaljören i thaiboxning Isa Tidblad Keskikangas till budokampsport.se.

13 november 2014  |  Jonathan Broberg


Flera tunga kampsportsprofiler är upprörda över Idrottsgalans sätt att behandla kampsportsframgångar. Här har vi sammanställt ett axplock om vad idrottarna själva sagt till budokampsport.se.
   – Jag tycker det är tråkigt att vi inte uppmärksammas, säger exempelvis VM- och EM-guldmedaljören i thaiboxning Isa Tidblad Keskikangas till budokampsport.se.

Vi lät de svara på frågan, ”Hur ser du på att kampsport åter nobbas nominering till Idrottsgalan?”.

Mikael Bäckström, före detta världsmästare i kickboxning som i helgen gör comeback under EM
Ja, förutom att vi oftast inte får pengar utan får betala för att vinna våra internationella medaljer, vilket vi gör med stor framgång. Inte heller får möjligheten att äras och synas på idrottsgalan är ju skandal och ett effektivt sätt att hålla oss borta från rampljuset och indirekt också större sponsorkontrakt. Men inte kommer det stoppa mig i alla fall, jag ska åka på EM och se till att vinna och då har jag i år vunnit ett SM-guld, ett VM-silver och minst en EM-medalj. Och min prestation är liten i jämförelse med många andras inom kampsporten.”

Fannie Redman, Sverigeelit inom shootfighting med tung judobakgrund
”Jag tycker det är otroligt tråkigt, då vi har så mycket framgångar inom kampsporten. Nu kommer jag från judon och när min klubbkamrat Marcus Nyman tog EM-guld i -90kg-klassen 2010, vilket är helt galet med tanke på hur litet Sverige är och hur stort Judon är utomland, hördes inte mycket alls, ett tv-reportage kanske… och då är detta en OS-sport.
   Det är tråkigt när vi har så mycket talang och hårt arbetande atleter som även måste jobba heltid/deltid för att gå runt – som dessutom plockar hem EM- och VM-medaljer.”

Joakim Borgudd, journalist och BJJ-idrottare
”Det är väl ett tecken på att idrottens makthavare ännu inte har insett vad det svenska folket redan har koll på. Det vill säga att Sverige är ett av världens främsta kampsportsländer och att de utövare som når framgångar förtjänar att hyllas som vilka idrottare som helst.”

Giang Hoang, flerfaldig EM- och VM-medaljör i thaiboxning
”Jag tycker det är sjukt trist att vi inte blir lika uppskattade som andra idrotter.”

Karin Edenius, före detta världsmästare i kickboxning och vice ordförande i Svenska Kickboxningsförbundet
”Framförallt blir jag besviken men också lite undrande (och lite förbannad om jag ska vara ärlig). Att kalla det idrottens främsta gala samtidigt som de gång på gång utesluter vissa idrottare som år efter år tar prestigefyllda medaljer av ädlaste valör rimmar illa. Att skylla på att kampsporter inte är lika populära är en dålig bortförklaring då antal utövare talar för sig självt och då vi har stora profiler som t ex Alexander Gustavsson som är omåttligt populär i media. Att skylla på att kampsportsmedaljerna inte är värda lika mycket köper jag heller inte då vi allt som oftast har minst lika stor konkurrens på vägen till toppen.
   En sak som jag tycker glöms bort och som jag tycker borde lyftas fram ännu mer är att vi kampsportare, till skillnad från många av de sporter som får vara med på Idrottsgalan, oftast får bekosta vår elitidrottssatsning på egen hand. Dessutom saknas ofta, av ekonomiska skäl, möjligheter till elitträningsstöd (omkostnader för landslagsläger och mästerskapsdeltagande, tränings- och kostupplägg etc) men trots detta tar vi kampsportare otaliga medaljer på högsta nivå vareviga år.  
   Denna motivation och dedikation borde om något vara av värde för nomineringsjuryn. Att vi kampsportare skulle vara mer skadedrabbade och kanske till och med oseriösa som väljer en sådan farlig och moraliskt felaktig sport är förlegat och stämmer inte. Vårt överförbund redovisar år efter år sin skadestatistik som är betydligt bättre/lägre än många av de sporter som är representerade vid idrottsgalan. Vi följer ett tydligt regelverk där respekt och ödmjukhet är av största vikt och fångar till och med upp många vilsna själar som får ordning på sitt liv genom att bli en del av kampsportfamiljen.

Att alla kampsporter stoppas in i facket ”kampsport” är också lite respektlöst, ungefär som att man skulle likställa golf med fotboll och bara benämna dem som bollsporter. Vi är inte en enda sport, vi är en mängd olika (men lika fantastiska) sporter som tar en mängd medaljer och idrottsliga bedrifter och som alla förtjänar att uppmärksammas. Däremot är vi en enda stor kampsportsfamilj och skulle glädjas enormt om vi, åtminstone av oss, blev väl bemötta och inbjudna till idrottens finrum. För där hör vi, likväl som alla andra stora idrottare, hemma.”

Emil Gustafsson, ju jutsudomare i yppersta världsklass
”Jag tror att protektionismen är enorm inom de gamla etablerade idrotterna och när kampsporterna slåss om medieutrymme och annat så sluter de sig ännu mer samman! Att vi återigen nobbas är bara ett tecken på deras rädsla. Hoppas alla kampsportare bojkottar galan.”

Magnus ”Jycken” Cedenblad, UFC-stjärna
”Jag kan inte ens förstå varför? Det är sporter som har otroligt färre utövare och mindre intresse av gemene man som får vara med. Så kan inte förstå varför vi inte får vara med?”

Jimmie Jensen, VM-silvermedaljör i MMA 2014
”Jag tycker att känns som de tittar åt ett annat håll när det kommer till kamsport . Tyvärr så lägger jag inte så mycket fokus på det . Det kommer bli mer och mer accepterat ju mer vi presterar och gör det vi gör.”

Björn Rhodin, kariskmatisk klubbledare och före detta vice ordförande i Kickboxningsförbundet
“Jag tror kampsportens frånvaro på den sk. idrottsgalan är ett resultat av ett fåtal individers personliga agg. Det speglar på inget sätt samhällets syn på idrotter och har inte gjort det på många år. Dessvärre tror jag det kommer fortsätta fram tills den förlegade gruppen beslutsfattare är utbytt av en generation med förnuftiga och intelligenta individer.”

Magdalena Kowalczyk, före detta världsmästare i thaiboxning
”Jag vet inte vilka människor nomineringskommittén består av, men gissningsvis är det en ganska homogen grupp som förstår de “traditionella” sporterna, men inte riktigt har koll på vad som sker i hela den atletiska världen. Jag tror det beror på okunskap helt enkelt.”

Anders Pettersson, pionjär inom svensk shorinji kempo
”Tja, vad ska jag säga, jag är inte förvånad, svensk media och “idrottsetablissemanget” är väl bara intresserad av fotboll och ishockey. För egen del är jag extremt ointresserad av fotboll. 🙂
   Själv håller jag ju inte på med en idrott som är särskilt tävlingsorienterad, även om vi har tävlingar, och jag följer inte övrig kampsportstävling särskilt mycket (inte särskilt intresserad av MMA heller). Men jag tycker ju det är märkligt att de som tar VM-guld i “våra” idrotter inte blir uppmärksammade i sammanhang som idrottsgalan.”

Isa Tidblad Keskikangas, vann VM- och EM-guld i thaiboxning 2014
”Jag tycker det är tråkigt att vi inte uppmärksammas mer då Sverige är i världseliten i många kampsporter. Vi växer hela tiden och idrottsgalan borde se till att inkludera fler idrotter. Men ansvaret ligger även hos oss idrottare att verkligen visa för allmänheten att vi finns och faktiskt presterar på en hög nivå.”

(Vi kommer publicera fler svar från fler kampsportare framöver.)

Sammanställning och foton: Jonathan Broberg

2
8
10