Kombinera kampsport med gymnasiestudier – Stockholms Idrottsgymnasium

16 januari 2015  |  Jonathan Broberg


Ett samarbete mellan Kampsportsstadion (Djurgården Kampsport) och Stockholms Idrottsgymnasium bereder Stockholmsungdomar möjlighet att kombinera studier med en högklassig kampsportsutbildning, inom antingen MMA eller thaiboxning.
   – Det är en fantastisk möjlighet för den som är intresserad av kampsport, säger en av huvudinstruktörerna Rickard Nordstrand till budokampsport.se.

Kampsport i Sverige breder ut sig. Evolutionen sker dessutom på många olika nivåer. Och en av möjligheterna som bereds plats är chansen för ungdomar att kombinera skolgång med kampsport.

I Varberg finns ett thaiboxningsgymnasium, dessutom samarbetar Svenska Budo & Kampsportsförbundet med Sport Campus Sweden som ger idrottare görligheten att studera på universitet utan att inskränka på träningen.

Och nu finns också tillfälle för ungdomar i Stockholm att söka till Stockholms Idrottsgymnasium med kampsportsinriktning, antingen mot MMA eller thaiboxning.
   – Samarbetet sker tillsammans med Djurgården Kampsport i Stockholms Stadion. Vi är ett renodlat idrottsgymnasium, så gymnasieutbildningen är fokus men vi erbjuder full support till våra idrottande elever. Kampsportsträningen kommer att vara schemalagd vid två tillfällen i veckan, säger skolans VD Stefan Burman.

“Instruktörer i världsklass”
Kampsportsinriktningens huvudinstruktörer är redan på plats och det är en minst sagt kompetent trio, forne världsmästaren i thaiboxning Rickard Nordstrand, före detta MMA-proffset och Sveriges förre förbundskapten Usama Aziz samt Waldo Zapata, nominerad till årets ledare vid Kampsportsgalan 2012.
   – Utöver instruktörer i världsklass som eleverna kommer att kunna få lärdomar av i sitt kampsportsutövande, kommer du bli fostrad och mentalt uppbyggd för såväl studier som träning, säger Rickard Nordstrand.

Marcus Beck, ansvarig för samarbetet mellan Kampsportsstadion (Djurgården Kampsport) och Stockholms Idrottsgymnasium framhåller skolans geografiska läge som ett stort plus.
   – Du har som elev gångavstånd till träningen på anrika Stadion med fantastiska lokaler och närhet till de centrala delarna av staden, allt ligger ett stenkast ifrån skolan. Det är väldigt fina träningsmöjligheter som erbjuds, menar han.

Ansök innan 16 februari
Sista ansökningsdag till Stockholms Idrottsgymnasiums kampsportsinriktning är 16:e februari. Kampsportsinriktningen är också i färd med att ansöka om att bli ett så kallat ”NIU” (Nationell Idrottsutbildning) vilket skulle innebära ännu fler tillfällen för schemalagd träning och att andra ungdomar i hela landet kan söka platser.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Marcus Beck

2
8
10