Kasra Ashhami stödjer VM i thaiboxning 2016

11 februari 2015  |  Jonathan Broberg

En av de tyngre krafterna bakom Rumble of the kings var Kasra Ashhami. Han har också en framskjuten position i det Internationella Muaythaiförbundet, WMC/IFMA, där han är med i ”Executive Board” och representerar Norden. Ashhami stödjer VM i thaiboxning på hemmaplan, i Jönköping, nästa år.
   – Om allt lyckas är det fantastiskt för svensk kampsport, säger han till budokampsport.se.

För ett par veckor sedan blev det klart att Sverige, och Jönköping, har vunnit upphandlingen om att få arrangera VM i thaiboxning 2016.

Officiellt sker överlämningen av IFMA-flaggan till Svenska Thaiboxningsförbundet under sista dagen, under avslutningsceremonin, av World Cup 2015, den 21 augusti i Bangkok. VM 2016 beräknas gå av stapeln i maj månad och är dessutom kvalet till World Games 2017.

Mer om eventet kommer att presenteras i en presskonferens under Universitetsspelen den 18-19 mars i Bangkok.

En som gillar att VM kommer till Sverige är Kasra Ashhami, en av huvudhjärnorna bakom storproduktionerna Rumble of the kings som också sitter i det Internationella Muaythaiförbundets, WMC/IFMA, ”Executive Board”.
   – Det är ingen liten grej som kommer. Ungefär 2000 deltagare från runt 100 länder är vad man räknar med och det är mycket logistik som bara måste fungera. Men om allt lyckas är det helt otroligt och fantastisk bra för svensk kampsport.

Kasra var själv med när IFMA besökte Sverige och Jönköping för att syna VM-upplägget i höstas.
   – Det som några kan anse som jobbigt är den extra restiden mellan flygplatser och Jönköping, men å andra sidan när VM var i Malaysia var det inte i Kuala Lumpur utan en extra flight till Langkawi. I Korea var VM inte Seoul utan i Busan, så folk är vana. Jönköping hade annars en fin arena med många faciliteter och de flesta hotellen precis inom promenadavstånd, det kan bli lite som en trevlig OS-by.

“Daniel har gjort ett hästjobb”
En som Kasra gärna framhåller i detta arbete är Daniel Norrgård.
   – Han har gjort ett hästjobb. Och låt oss säga att allt går i lås med VM-satsningen. Ekonomin, logistiken, arrangemanget – då är det helt fantastiskt. Jag hoppas att thaiboxningsälskarna kan se detta och ge Daniel det stöd som hans arbete kräver. Det är trots allt oss alla detta berör och gynnar. För att projektet ska kunna ros i hamn behöver Daniel fullt stöd och positiv energi från alla inom förbundet, från utövarna och tränarna till domarna och fansen.

Sin egen roll under VM är Kasra emellertid inte lika säker på.
   – Jag har sagt att jag kan hjälpa till utefter de kunskaper jag har. Så vi får se, helt enkelt. Det jag har sagt är att jag orkar inte dra lasset på ideell basis, det är ett alldeles för stort jobb. När vi gjorde Rumble of the kings var det tävling i 3,5 timme. Då var vi en grupp på tio personer som jobbade över 15 timmar per dag, i flera månader. Sista dagarna var vi över 200. Här är det tävling i tio dagar med betydligt fler deltagare och en helt annan logistik. Man får helt enkelt inte missa något.

Att svensk thaiboxning kommer att skina upp under 2016 står emellertid klart. Och äntligen finns en möjlighet för de många svenska thaiboxningsstjärnorna att få vinna ett stort mästerskap på hemmaplan.

Text: Jonathan Broberg

2
8
10