Sveriges trupp till junior-VM i jujutsu i Aten

3 mars 2015  |  Jonathan Broberg

Foto av Ernst Fusser
Om tio dagar startar junior-VM i jujutsu i den grekiska huvudstaden Aten. Den svenska truppen består av sju tävlande, fyra i fight och tre i ne waza.
   – Jag tror på tre, fyra medaljer, säger förbundskapten Michael Kuntz till budokampsport.se.

Det är till vissa delar ett nytt juniorlandslag som tar form. Borta är storstjärnan Fredrik Widgren, åtminstone på mattan, även om han assisterar landslagscoachen Joakim Vistam under dagarna i Aten.

Sverige har under de senaste åren återtagit en ledande roll inom sport-jujutsun och tog flera guldmedaljer på JEM i Lund ifjol.

Årets första jujutsumästerskap, JVM i Aten, avgörs mellan den 13-15 mars och följande svenskar är uttagna.

Fanny Seth-Wenzel, U18, -63kg (Nacka Dojo IF)
Lillasyster till mer etablerade William Seth-Wenzel som gör en mycket intressant mästerskapsstart. Har haft en utvecklingskurva som pekat spikrakt uppåt och imponerade under årets Combat Camp.

Dennis Bill, U18, -46kg (Skift Sollentuna)
Anses av landslagsledningen som kanske den största talangen i svensk jujutsu just nu och med lite tur i lottning och ett perfekt genomfört mästerskap tror ledningen på medalj.

William Seth-Wenzel, U21, -85kg (Nacka Dojo IF)
Gjorde ett utmärkt JEM ifjol och vann guld i U18-klassen. Men nu kliver den tekniske Nackasonen upp till U21, och dessutom har William temporärt flyttat till London för studier. Frågan är vilken form han kommer att befinna sig i, men ett otroligt kunnande finns att plocka fram.

Isabelle Vistam, U21, -55kg (Nacka Dojo IF)
Vann JEM-guld 2013 i Italien, men skadade axeln och har relativt nyligen åter tagit upp tävlandet. Vann senior-SM i januari och verkar ha hittat formen igen. Frisk och hel är Isabelle en mycket gedigen jujutsuidrottare som mycket väl kan blanda sig i medaljdiskussionerna.

Ne waza

Rasmus Nolbratt, U21, -69kg (Nacka Dojo IF)
En synnerligen kompetent idrottare som nästan alltid hamnar på pallplatser vad han än ställer upp i och är ett av detta landslagets största medaljhopp.

Oliver Axelsson, U21, -69kg (Samurai JJK)
En lite ”gubben-i-lådan-idrottare” som kan störa vem som helst i sina bästa stunder, lite beroende på dagsform.

Arvid Axelsson, U21, -94kg (Samurai JJK)
Vann JEM-guld ifjol under sitt första stora internationella mästerskap. Vann då mot den regerande världsmästaren från Israel, och har imponerat stort under det senaste halvåret. Klart medaljhopp.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Ernst Fusser

2
8
10