Björn Eriksson, nominerad till ny RF-ordförande, är positiv till kampsporter: ”En gudavälsignad närvaro”

16 april 2015  |  Jonathan Broberg


I veckan presenterade RF:s valberedning sina förslag till styrelseledamöter och ordförande i Riksidrottsstyrelsen. Björn Eriksson nominerades, av en enhällig valberedning, som ny ordförande då Karin Mattsson Weijber kliver åt sidan. Budokampsport.se fick sig ett samtal med Björn Eriksson, som bland annat sitter i Kampsportsdelegation.
   – Jag vill påpeka att inget är klart, det är delegaterna som väljer ordförande under stämman i maj, säger han till budokampsport.se.

Björn Eriksson är en gedigen idrottsprofil som ändå kanske mest gjort sig känd som före detta rikspolischef.

Och att enhälligt blivit nominerad av RF:s valberedning ser han som en stor ära.
   – För mig som idrottsnörd är jag så klart väldigt glad, samtidigt vill jag påpeka att inget är klart utan det är delegaterna som väljer ordförande under stämman i maj.

Han har varit ordförande i Svenska skidskytteförbundet, suttit i Riksidrottsförbundets styrelse, varit ordförande för GIH, jobbat med en stor huliganutredning som nationell samordnare – och så sitter han i Kampsportsdelegationen.
   – Kampsporter är som kollektiv betraktat väldigt stort, det finns en bred palett av idrotter och tillsammans är de en av de mest populära idrotterna just nu. Tittar man idrott för idrott är kampsporterna ändå relativt små, och jag som då har jobbat med både små och stora idrotter känner lätt igen mig i kampsporternas tillvaro, så att säga.

Han tror ändå inte att kampsporterna kommer att gynnas särledes om nu Björn väljs som ordförande.
   – Att Karin ska ersättas kommer i sig inte att påverka kampsporten, det är en person som byts ut mot en annan.

Björn, med din stora idrottserfarenhet, vad tycker du kampsporter bör lära sig från andra idrotter för att ytterligare växa?
   – Jag tror det är viktigt att kampsporten kommer ännu mer in i den svenska, vi kan kalla det den tålmodiga folkrörelsemodellen som idrotten innebär. Kampsporten har mer och mer kommit in i den här världen, och gjort det väldigt bra vill jag samtidigt säga.
   – Kampsporten har också mycket att lära ut till andra idrotter. Jag vet att kampsport är otroligt bra på att suga upp ungdomar i områden där idrotten annars inte är så bra, i områden vi kallar ”vita fläckar” som exempelvis Tensta. Och där gör kampsporter en gudavälsignad närvaro som glädjer hela idrottsrörelsen.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Annie Bondefelt och Hamid Ershad Sarabi

2
8
10