Alicia Edin vann EM-silver i kata

20 april 2015  |  Jonathan Broberg


EM i kyokushin hölls i Warszawa i helgen och Alicia Edin fick med sig en stark silvermedalj i kata. Och även om ett guld var snubblande nära, ja så nära att flera domare efter finalen inte fick döma mer, är Edin väldigt nöjd.
   – Jag är sjukt nöjd med min insats, säger hon till budokampsport.se.

Hon har varit nära medalj förr i mästerskap. Men aldrig förut har det räckt hela vägen fram.

Under EM i Warszawa var Alicia Edin fullständigt magnifik och bärgade hem ett silver.
   – Det känns förstås fantastiskt, jag har jobbat länge för det här. I år hade jag en skön känsla av att det kan gå vägen.

Nytt för katatävlingarna till årets mästerskap är att det gamla poängsystemet hade ändrats till ett för Alicia mer bekant flaggsystem med domarröster.
   – Det är det systemet vi har här hemma och jag tycker personligen att det blir lite tydligare än med poängen, det här passar mig bättre.

Och nog skulle det passa. Trots en tuff lottning där Edin fick längsta tänkbara väg mot medaljerna, fem omgångar.
   – Jag förlorade två domarröster i första omgången och det blev ett litet uppvaknande, även om jag vann med 3-2. Till kvartsfinal hade jag kommit igång och vann jag över en meriterad litauiska och i semifinal gjorde jag kanske min bästa match under EM, då jag vann med 5-0 i domarröster mot en spanjorska.

Väl framme i final fortsatte Edin att prestera toppkvalitetkata. Och många var de som trodde på ett svenskt guld efter finalmatchen.
   – Jag tittade på min coach direkt efter matchen och hon bara log, så jag tänkte att det här kanske jag vann. Men det blev förlust med 3-2 och efter matchen pratades det om domarskandal. Men Isis Pinilla som vann finalen är en duktig och väletablerad katautövare som absolut är en värdig vinnare.

“Otroligt nöjd”
Men Alicia Edin var inte direkt missnöjd med silvret.
   – Jag gjorde inte en perfekt finalkata, men en väldigt bra. Jag är otroligt nöjd med min insats där och under hela EM. Jag kan inte göra mer än så och att det inte räckte till guld är inget jag kunde ha påverkat.

Säsongen närmar sig med det allt mera ett slut. Men två tävlingar till tänker Alicia ställa upp i. Först Riksmästerskapen om två veckor och sedan en stor tävling i juni i Österrike. Det känns som att Alicia Edin kan räkna med lite fler kikande ögon på sig efter braksuccén under EM.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Annika Peterson

2
8
10