Sanny Dahlbecks nästa uppdrag – stor turneringsgala i Tokyo

27 april 2015  |  Jonathan Broberg


En av Sveriges största thaiboxningsstjärnor är Sanny Dahlbeck. Med två tunga segrar under 2015 hittills är han hett villebråd för galaorganisationer. Och nu är nästa tunga uppgift klar för honom, en turneringsgala i Tokyo i juli.
   – Det ska bli kul, det är något jag ser fram emot väldigt mycket, säger han till budokampsport.se
.

I mars vann Sanny Dahlbeck, 24, stormatchen i Manchester mot engelsmannen Yordan Watson och säkrade därmed världsmästarbältet i organisationen Yokkao.

Nu är nästa stora uppdrag klart. En turneringsgala i Tokyo den fjärde juli, en gala där Sanny åter kan komma att ställas mot storstjärnan Yoshihiro Sato.
   – Det är bra kvalitet rakt av i turneringen. Jag kommer ta en match i taget och hoppas naturligtvis att det räcker till slutseger.

Det är en pånyttfödd svensk världsstjärna vi just nu får uppleva. 2013 hade Dahlbeck börjat etablera sig i världstoppen, men motivationen tillsammans med en del gagepengar rann ifrån honom.

Tänkte sluta med kampsport
Det gick så långt att Sanny tänkte sluta med kampsporten.
   – Jag tränade ingenting. Jag tyckte inte det var roligt, och jag kände mig blåst på både pengar. Och på min dåvarande klubb var det inte heller kul. Det var en väldigt tung period, som jag då inte såg någon direkt utväg på. Ja, jag hade starka tankar på att sluta.

Under 2014 startade emellertid Sanny en egen klubb och började så smått få tillbaka drivet och känslan kring thaiboxningen. Och framför allt – han tyckte det var roligt igen.
   – Jag är sådan. Allt jag gör i livet måste vara roligt, annars får det vara. Och när glädjen kom tillbaka till mig i kampsporten har det också börjat gå bra igen.

Under det här årets första månader har allt vänt för Sanny Dahlbeck. Borta är de mörka tankarna och tillbaka har Sveriges världsstjärna varit bättre än kanske någonsin.

I början av året vann han ånyo mot Yoshihiro Sato och i mars blev han Yakkao-världsmästare efter en strålande seger mot Yordan Watson i Manchester.
   – Det har fungerat väldigt bra. Jag har tränat mycket och hårt tillsammans med mina tränare Lex och Molle, min PT Marcus Cirin, och alla på klubben hjälper mig att bli bättre, det är de jag har att tacka. Det är kul att det har gått så bra som det har gjort.

Siktar mot VM på hemmaplan
Och nu är således nästa utmaning klar. Tokyo den fjärde juli och en 8-mannaturnering där alltså bland annat Sato åter kan stå för motståndet.
   – Jag är glad att få vara tillbaka och tävla på yttersta nivån igen. Jag har varit lite ledig fram tills nu och kommer snart påbörja träningen och fokuset mot Tokyo-matcherna.

Och som om det inte vore nog. Sanny är också uttagen till det svenska landslaget igen, med sikte på hemma-VM i Jönköping 2016.
   – Jag ska fokusera på Tokyo först, men det är alltid en stor ära att få tävla för Sverige och ett VM på hemmaplan känns mycket stort. Det är inget man vill missa.  

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10