40.000 medlemmar – stjärnorna svarar på varför

I går passerade Svenska Budo & Kampsportsförbundet milstolpen 40.000 medlemmar. Budokampsport.se lät stjärnorna själva svara på vad de tror den fortsatta ökningen beror på.

29 april 2015  |  Jonathan Broberg

Vi lät en hel drös med budo- och kampsportsprofiler, idrottare som ledare och journalister, svara på dessa två frågor.

1) Vad skiljer kampsporten från andra idrotter?
2) Vad beror den fortsatta ökningen på?

Här är resultatet av det:


Eddy Bengtsson, brottare, tv-profil och MMA-stjärna

”Jag tror ökningen kan bero på att vi har väldigt många entreprenörer som driver klubbarna. Det smittar av sig att kunnandet är stort. Många andra idrotter vilar på gamla meriter medan kampsporten är ute och visar upp oss och är kontaktsökande.

Det är en boom just nu, och jag tror inte den kommer att avta, snarare tvärtom. Vi har fått mediatid och förvaltat den väl. Vi visar upp en bra sida av vår idrott samtidigt som jag tror journalister tycker vi är ganska roliga att ha att göra med. Och då försvinner de gamla fördomarna runt kampsporten.”

Pilo Stylin, BJJ-pionjär
”Kampsport ligger så jäkla rätt i tiden. Det är en individualisering i kollektivet. Om man kommer ner på en klubb känner man lagandan och det sociala klimatet är otroligt viktigt. I kampsporten kan du komma och gå som du vill, det är en stor individuell frihet till skillnad från många lagidrotter där du inte får spela nästa match om du inte kommer på träningen.

Hos oss är du välkommen när som helst och i vilken ålder som helst. Det är inte många andra idrotter där man kan komma som nybörjare och direkt få bästa träningsmöjligheterna. Dessutom sker träningen ålders- och könsneutralt. Hos oss suddas könsrollerna ut och vi borde nästa få medalj för vårt jobb med jämställdhet inom idrotten.”

Matilda Frycklund, landslagsmedlem i jujutsu
”Jag tror att kampsporten framförallt skiljer från andra sporter i den stora bredden utövare den riktar sig till. Eftersom det är en individuell idrott finns ingen toppning av lag eller krav för att utövarna ska få träna som annars förekommer i tidig ålder. Dock så tränar man tillsammans och måste hjälpa varandra för att utvecklas, jag tror därför att en tydlig “laganda” finns på många klubbar trotts att själva sporten är individuell. Kampsport kan utövas av människor i olika åldrar med olika bakgrund och med olika mål för sitt idrottande. Oavsett om man är glad motionär eller elitidrottare kan man träna och lära av varandra.

Jag tror den fortsatta ökningen av kampsportsutövare beror dels på den stora bredden av idrotter som finns inom kampsporten (finns något som tilltalar de flesta) men även på att kampsport senaste åren har börjat synas allt mer och att den syns på ett positivt sätt.”

Håkan Ozan, ordförande i Svenska Kickboxningsförbundet
”Det som får kampsporten att växa är framför allt kombinationen av fullgod konditionsträning. Den är komplett, då man både får träna kondition, styrka, smidighet, vighet och koordination, men även självsäkerhet. På samma gång så lär man sig också någonting användbart, till skillnad från exempelvis step-up eller spinning.

En stor anledning till den fortsatta tillväxten är också dess mångfacettering. Kampsportsutbudet ser inte likadant ut idag som för 40 år sedan, men det gör handbollen. Kampsporten moderniseras samtidigt som mycket av traditionen finns kvar, dessutom en tradition som få andra idrotter kan skryta med.

En ytterligare viktig faktor är kampsportens renomméförändring. Det som ansågs vara mer åt “bråkträning i källare” har sedan kampsportarna började organisera sig som andra idrotter vunnit gigantisk mark. Det är inte längre fult att träna kampsport, det är hedersvärt. Kampsportare kan idag bli idoler och tjäna pengar på sitt utövande, någonting som var extremt få förunnat till och med på global basis för så lite som 20 år sedan.

Detta är en positiv förändring som ger ett starkare och självsäkrare Sverige.”


Diana Halldén, BJJ-stjärna

”Kampsporten har en öppen verksamhet där du kan träna på dina egna villkor, tävla om du vill och samtidigt ingå i en gemenskap ungefär som i ett idrottslag. Du kan inte lira lite fotboll när lusten faller på. Antingen platsar du eller så platsar du inte. Du kan inte börja spela handboll eller hockey som 15-åring om du aldrig gjort det förut. Till kampsporten är alla välkomna. Jag tror också att den otroliga smältdegen av människor som samlas i en kampsportslokal är spännande och gör att folk stannar när de väl provar en kampsport. Ett lag inom valfri bollsport t.ex. består i regel av ungefär samma människor med avseende på ålder, kön, socioekonomisk bakgrund osv.

Jag tror att Kampsporten har blivit folkligare. Kampsportsföreningarna har städats upp och blivit mer organiserade idrottsverksamheter till skillnad från de obskyra källarsammanslutningar de en gång varit vilket gör att människor är mer benägna att söka sig till en klubb samt lämna sina barn där kanske. Jag tror att förbundsarbetet har stor betydelse just i detta avseende då det på sikt har lett till att föreningar byggt upp seriösa verksamheter med mycket kunskap och långsiktighet. Sen kan man ju inte sticka under stolen med att MMA:s framfart i media de senaste decennierna gör sitt till också.”

Simon Kölle, chefredaktör på fightplay.tv
”Det finns givetvis flera saker som skiljer kampsport från andra sporter, men några stora skiljelinjer är att kampsport är något som du kan börja när som helst i livet och fortfarande bli riktigt bra. Det är inte helt unikt för enbart kampsport men sammantaget med att kampsport varit och i mångt och mycket fortfarande är relativt marginaliserat så skapas en vi-känsla. Hade kampsporten varit ännu mer samlad under ett gigantisk förbund så skulle det vara ännu lättare att visa på styrka och på framväxt, men trots det så gör Svensk Budo & Kampsportsförbundet massvis.

En annan sak som skiljer kampsport från de flesta andra sporterna är träningarnas effekt. Det är bra att träna det mesta, men kampsport går att träna under väldigt lång tid. Fotboll är jättebra och skapar en känsla för lag, en känsla för taktik och liknande, men efter ungdomen så faller många bort och även om korpen är bra och lägre divisioner kan vara intressanta så bleknar det i jämförelse med alla stora ligor och proffs. Samma sak kan påstås om amatör-kampsporten, men den stora skillnaden är att sporternas utövare många gånger också är fans och att det finns stora internationella tävlingar för amatörer.

Ökningen beror på exponering och tillgänglighet. Jag har alltid hävdat att klubbarna måste öppna upp mer och avdramatisera. Rent statistiskt så är det generellt (inom kampsport) svårast att gå på ett första pass. Det är nästsvårast att gå på pass nr 2 och sen krävs ofta medlemskap. På plats tre kommer pass nr 12 ca och sen en termin.

Ökningen beror på mer tillgänglighet och att kampsport blivit lite av en inne-grej. Även om kampsporten ökar så ökar kampsportsrelaterad gymträning minst lika mycket.

Det enskilt viktigaste för Svenska Budo & Kampsportsförbundet anser jag är att ge klubbarna material, idéer och utbildning i hur de öppnas upp och skapar lättillgänglighet.”

Johan Halldin, ordförande Svenska MMA-förbundet och klubbledare
“Generellt sett är kampsport inkluderande på otroligt många plan – ung kan träna med gammal, kvinna kan träna med man, träningen kan anpassas efter förmåga och nivå – med mera. Inom kampsport och kampkonst har vi en mängd andra måttstockar än att tävla, men samtidigt även en enorm tävlingsflora – från form och uppvisning till fullkontakt.

Den ökande populariteten hos kampsport beror till stor del på att media ger oss alltmer positiv bevakning och behandlar idrotten som vilken som helst. Det handlar även om ett engagemang, ansvar och kunskap hos våra ledare samt naturligtvis om alla fantastiska utövare.”

Maria Mossberg Ahlström, aikido-idrottare och före detta styrelsemedlem i SB&K
” Vi har blivit fler idrotter i förbundet och därmed fler medlemmar. Jag tror att de idrotter som öka är de “nya” och det tror jag kan bero på uppmärksamheten i media. Vi syns mer än tidigare. Tror också att det är en effektiv träningsform som ger tydligt resultat på ganska kort tid och det är något som prioriteras i dagens samhälle. Fler tränar idag än tidigare, arbetsgivare uppmuntrar detta men de flesta går på gym (tillgänglighet och effektivt). Traditionella budoarter och andra sporter kanske upplevs kräva för stor insats.”


Thabo Motsieloa, kampsportslegend och klubbledare

”Kampsport är en lagidrott i modern bemärkelse – dina träningskamrater och tränare är helt avgörande för utövandet men de tar inte skada av att du missar ett pass här och där. Traditionell lagidrott kräver gemensamma mål och total synkronism… Vi tränar oavsett ålder och kön på de tider som passar oss och sätter själva målen. Det ger en längre “karriär”, du kan träna hårt utan krav på matchning och fasas därför inte ut! Inom kampsport kan du få tränare på högsta elitnivå redan som nybörjare… få andra idrotter kan erbjuda detta! Hockey, fotboll..? Nej knappast! Vi kräver lite material och har hög grad av integration socioekonomiskt, etniskt och könsmässigt!

Där har vi svaren på varför vi ökar – ytterligare en anledning är de låga trösklarna, vi kräver lite material och utrustning vilket leder till att det bara är att sätta igång… Med en mer flyhänt handläggning och allokering av arenor och träningshallar kan vi bli en av de riktigt stora sporterna trots att mainstream-media behandlar oss njuggt! I ett samhälle där maskiner förenklar och förklenar oss kommer utmaningarna kampsport ger fortsätta att locka…”

Janna Hatsue Lofvars, thaiboxare och i valberedningen för Svenska Kickboxningsförbundet
”Att tävla i just kamp, det är ju en djupt rotad funktion hos människan. Det finns väl inte i någon annan idrottsgren. Kampen kommer från olika former, allt från romarrikets gladiatorer till riddarna och sina svärd till samurajerna och ninjorna i Japan. Kampformerna har förändrats och moderniserats med tiden men ingen tvekan om att det intresserat och varit spännande jämt.

Att kampsporten fortsätter växa tror jag beror på massa saker men man har väl lyckats fånga människor med hur sporten fungerar i samhället och fylla ett träningsbehov på ett otroligt kul sätt. Dessutom den vänskap och respekt som finns inom kampsporten och bland kampsportare möter jag bara i just våran sport.”

Tobias Back, jujutsu-idrottare och ledare
”Kampsport är så mycket mer än bara idrott. Kultur, filosofi, allsidig träning, obegränsad kunskap och otroligt bred i utövande.

Ökningen beror nog på att fler ser vilket fantastisk träning det verkligen är och att den passar många. Kampsporten har också accepterats som idrott vilket kan vara en anledning då intresset ökat i bland annat massmedia.

Veera Littmarck, taidoprofil
”Inom budon idag finns träning till alla på alla nivåer, oavsett om en är gammal eller ung, nybörjare eller vill elitsatsa. Gemenskap, värme och glädje har vi gemensamt med många andra idrotter.

Jag tror och hoppas att det beror på att vi både lyckas attrahera nya medlemmar och också behålla gamla medlemmar, då var och en kan träna utifrån sina förutsättningar.”

Joakim Borgudd, journalist, BJJ-idrottare och mångårig jurymedlem i Kampsportsgalan
” Jag vill tro att det är för att många kampsporter håller kvar vid sina ursprungliga värderingar om sånt som respekt och ödmjukhet. Det är helt enkelt en väldigt bra skola för inte minst barn. Sen är det speciellt att det är individuella idrotter som du behöver ett sammanhang och en gemenskap för att kunna utövas. Det bästa av två världar så att säga. Jag har aldrig hållit på med lagidrott men jag känner mig som en lagspelare tack vare att jag alltid har tränat kampsport. Den gemenskapen man har på sin klubb är svårslagen.

Träning i alla dess former är inne just nu. Särskilt funktionell, effektiv och tuff träning. Det är saker som passar in på många kampsporter som därför gynnas. Dessutom bidrar säkert den ökade uppmärksamhet som svensk kampsport har fått de senaste åren. Det skrivs mer om kampsport och det dyker upp i fler sammanhang som i reklam och på film. Det föder så klart intresse i en tid där man måste synas för att finnas. Och det här gynnar så klart medlemsantalet på något sätt. Och ytterst får man väl tillskriva det alla framgångar som duktiga kampsportare har haft de senaste åren. Inte minst inom MMA som känns som “loket” i kampsportsfamiljen just nu. Utan det ingen uppmärksamhet.”

Anders Linnard, HEMA-profil (svar på fråga ett)
“En anledning till att träna kampsport är att mentalt hantera vårt inneboende förhållande till våld. Att förstå det, utsätta sig för det och att systematisera det, så att det blir begripligt. Det är något grundläggande för människan.”

Carl Ryrberg, HEMA-stjärna
“Kampsport är dessutom typiskt sätt väldigt bra träning, såväl fysiskt som mentalt och många kampsportsklubbar är duktiga på att behålla sina utövare långt upp i åldrarna och göra träningen till en del av en livsstil. Tävlandet är sällan det centrala, så det går utmärkt att vara motionär utan press på att spela match eller gå turneringar.”

Nils Widlund, kampsportsstjärna inom kick-, thaiboxning och sanshou
”Kampsport känns lite som en extremsport för den stora massan. Det både lockar många människor och får andra att rynka på näsan.

Ökningen tror jag beror på dels att fler killar och framförallt tjejer vill köra lite “tuffare” träning. Sedan har kampsport blivit medialt mer accepterat och blivit mer mainstream på senare år. Det är inte underground längre och det lockar fler människor som kan släppa sina fördomar om kampsporten.”


Therese Gunnarsson, världsmästarinna i kickboxning och med i landslaget i thaiboxning

”Det är en individuell idrott men det krävs ett helt team runt så man får ändå en klubbkänsla. Du kan inte fuska i kampsport, du måste ge ditt yttersta fysiskt, mentalt och tekniskt för att lyckas. Kampsporten är väldigt komplex och ger mer än bara fysisk aktivitet.

Uppmärksamheten i media och förbundets arbete med att nå ut till media och allmänheten tror jag är en del i ökningen. Samt arbete med att uppmärksamma de kvinnliga idrottarna och jämställdhetsarbetet i förbundet.”

Anders Pettersson, Shorinji Kempo-pionjär
” Utifrån min idrotts perspektiv så kan jag svara. En av de stora skillnaderna med Shorinji Kempo jämfört med många andra idrotter är att man kan träna hela livet, äldre kan träna tillsammans med yngre, tjejer och killar kan träna tillsammans, föräldrar behöver inte bara köra sina barn till träningen , de kan träna själva. Man ses heller inte som gammal och slut för att man är äldre, utan erfarenhet och kunskaper värderas, även om man inte är lika snabb och konditionsstark längre. Min egen lärare är 86 år.

Det är en träning för livet, man kan utvecklas hela tiden. Det är också en träning som ger en väldigt bra allsidig fysisk träning. Vi fokuserar även på att utvecklas mentalt och ser den delen av träningen som lika viktigt, s.k. “mindfullness” är ju ett modeord, men det har vi hållit på med alltid.

Givetvis tappar vi en del medlemmar, men många kommer tillbaka när karriär och barn inte tar lika mycket tid, man är inte “körd” för att man har haft ett uppehåll, det gå¨r att komma tillbaka som aktiv, inte bara som “tränare” åt sina barn. Sedan är det givetvis en träning som lockar barn och ungdomar då det är action, men vi har inte den “utslagning” som man kanske kan se i en del lagidrotter, alla kan träna på sina villkor efter sina förutsättningar, och man är ändå välkommen.”

Kent Hansson, sportjournalist och före detta sportchef på Kvällsposten
”Kampsport passar alla, ung som lite äldre. Kamratskapen i en kampsportsklubb är vill jag påstå unik. Disciplin och kärlek går hand i hand. Alla är välkomna. Ingen stenhård utslagningsmekanism som i till exempel lagsporterna. Killar och tjejer tävlar på samma villkor.

De senaste årens girlpower inom svensk kampsport har gjort att många tjejer lockats till träningslokalerna. Svensk kampsport står sig oerhört stark i internationell konkurrens. Framgångsvågen kommer att fortsätta och det är då framför allt på tjejsidan som ökningen kommer att ske.”

Sammanställning: Jonathan Broberg

0
0
0