Aikidostjärna från Göteborg får svensk idrotts högsta utmärkelse

6 maj 2015  |  Jonathan Broberg


En av Sveriges absoluta nestor inom aikido, göteborgaren Ulf Evenås, kommer att tilldelas Riksidrottsförbundets förtjänsttecken under RF-stämman i Helsingborg om ett par veckor. Ett stort erkännande för såväl Evenås som idrottare som för svensk aikido.
   – Ska sanningen fram, slängde jag brevet från RF först, ler Evenås till budokampsport.se.

En av svensk aikidos allra största profiler Ulf Evenås kommer att föräras med Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse, förtjänsttecknet i guld, under RF-stämman i Helsingborg om ett par veckor.

Evenås, som är en av få västerlänningar att inneha graden 7 dan samt blivit utnämnd till Shihan (Master Teacher), blev själv överrumplad av utnämningen.
   – Jag fick ett brev från RF, det händer rätt ofta att jag får post därifrån, så jag tänkte inte så mycket på det. Ska sanningen fram, slängde jag brevet först.
   – Jag blev väldigt förvånad när jag insåg att jag skulle få utmärkelsen, men det känns otroligt hedrande.

Ulf Evenås är 68 år, kommer ursprungligen från Trollhättan men är sedan länge bosatt i Göteborg. Han har många gånger blivit uppmärksammad inom budo- och kampsportskretsar, ifjol utsågs han exempelvis till Årets Traditionella utövare vid Kampsportsgalan. Och under fjolåret blev han också uppvaktad av det ryska aikidoförbundet och – den rumänska regeringen.
   – Ja, det var i samband med att jag var i Rumänien och undervisade samt hade en uppvisning på uppdrag av Internationella Aikidoförbundet, som den rumänska regeringen speciellt uppmärksammade mig. Jag har fått en hel del fina utmärkelser, men det här är första gången som Riksidrottsförbundet uppmärksammar mig.

“Väldigt hedrande”
Innebörden av att en aikidoidrottare får RF:s förtjänsttecken är stor, tror Ulf.
   – För min egen del är det väldigt hedrande och jag blir oerhört glad över detta, även om jag blev tagen på sängen. För svensk aikido betyder det att vi blir behandlade som vilken idrott som helst. Aikido och övrig budo har de senaste åren blivit alltmer accepterad och de fördomar som funnits börjar allt mer tyna bort, avslutar han.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Hamid Ershad Sarabi

2
8
10