Martin Akhtar har etablerat sig inom MMA

11 maj 2015  |  Jonathan Broberg


Den förre världsthaiboxaren Martin Akhtar, 34 från Malmö, sadlade för några år sedan om och tävlar numera i MMA. På lördag är det dags för nästa stora utmaning då match mot lurige Antoine Gallinaro under en stor MMA-gala i Baltiska Hallen väntar.
   – Jag är här för att konkurrera mot de allra bästa, säger han till budokampsport.se.

Martin Akhtar var en veritabel svensk medaljmaskin i thaiboxning under många år. Men så valde Malmöpågen Akhtar att satsa på MMA istället.

Nu är han en av landets bästa även i MMA och utvecklingen har gått fort framåt för honom.
   – Jag har jobbat väldigt hårt med min grappling, för även om jag slår och sparkar ganska hårt hjälper inte det så mycket om matcherna hamnar på golvet. Men det är klart att jag har stor nytta ändå av min thaiboxningsbakgrund.

“Publiken lyfte fram mig”
Får några år sedan kom organisationen Superior Challenge till Malmö Arena och det blev utsåld salong. Martin Akhtar gjorde där och då en minnesvärd match.
   – Det var en helt otrolig stämning då och jag lyckades vända ett tufft och svårt underläge och mycket den gången berodde på att publiken verkligen lyfte fram mig. Det finns inget bättre än att tävla på hemmaplan inför dina närmaste och när en hel arena ropar och hejar på dig, det är sjukt stort.

Kampsport och MMA har brett ut sig, inte minst i Malmö är talangerna många och klubbarna växer i allt större utsträckning.
   – Jag tror att kampsporten fått in en stolthet hos det svenska folket. Svenskarna är stolta över oss kampsportare. Det är bara att titta på hur många som följer Alexander Gustafsson. Han betyder verkligen jättemycket för alla oss som håller på med det här.

Lördag blir också speciellt för Martin rent privat – hans fru, Lina Akhtar Länsberg, ska nämligen också gå match på Superiorgalan.
   – Det är häftigt, det är det. Hennes match blir ju den största kvinnliga MMA-matchen på svensk mark så här långt, och den första titelmatchen för kvinnor i Superior Challenge. Vi lever ju med detta och vi stöttar varandra och tränar två pass om dagen tillsammans.

“Den som klappar först får ta disken”
Martin berättar också att han och Lina har ett alldeles speciellt förhållningssätt till – disken hemma.
   – Hahaha, på varje träning kör vi om vem som ska diska. Den som först klappar ut får helt enkelt ta disken. Och det brukar alltid bli jag som får stå där i köket. Lina är jävligt tuff, alltså…

Text: Jonathan Broberg 
Foto: Hamid Ershad Sarabi

2
8
10