Mäklarassistenten som vill vinna EM

7 augusti 2015  |  Jonathan Broberg


2011 gjorde Philip Högberg landslagsdebut i taido under EM i Frankrike. Det var ett av svensk taidos allra starkaste landslag som den då 16-åriga Högberg slog sig in i. Idag, 21 år gammal, är Högberg ett etablerat europeiskt toppnamn.
   – Folk i min bransch vet vem jag är nu, säger han till budokampsport.se.

Imorgon är det EM i taido i Grebbestad. Sverige har på pappret ett starkt landslag och en av de som lyser allra mest är Philip Högberg.

När han slog igenom under EM 2011 i Frankrike gjorde han det med en enormt snabbhet, smidighet och framfusighet.

Idag är Philip Högberg lite äldre, men väldigt mycket bättre – om man får tro honom själv.
   – Jag har utvecklats både som person och som taidoka. Men herregud, vad var jag då i Frankrike – 16 år. Ja, det har hänt en del.

Högberg togs in i landslaget 2011 av den karismatiske ledaren Royne Rutström, som alltid hävdat att Högberg är en talang utöver det vanliga. Imorgon hoppas han kunna stå med en guldmedalj runt halsen.
   – Ja, det är ju det man tävlar för. Jag är i bra form och det ska bli väldigt roligt. Det är lite speciellt med ett mästerskap på hemmaplan. Det är många som man känner som kommer att komma och titta på tävlingen och då vill jag ju vara på topp.

“Redo för EM”
Upplägget har handlat om att träna mycket taidotekniker.
   – Jag har faktiskt släppt på löpning och styrketräning lite för att få tid att träna taidotekniker, så det är också något som känts bra. Det gäller att sätta sin stil. Jag har haft ett bra upplägg och känner mig redo för EM.

Till vardags arbetar Högberg som mäklarassistent och möjligen kommer han snart att försöka söka sig till en militärutbildning. Men det är sedan det. Nu handlar det om att vinna ett EM-guld, för den fyrafaldige svenske mästaren.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10