Nu börjar jakten på de ädlare medaljerna


Igår, onsdag, var det tävlingsledigt i Bangkok och den svenska landslagstruppen laddade upp inför denna häftiga thaiboxningstorsdag. Då kommer sju svenska semifinalister på damsidan samt två B-klass och en juniorklassmatch med svenskt deltagande att avgöras.

20 augusti 2015  |  Jonathan Broberg


Igår, onsdag, var det tävlingsledigt i Bangkok och den svenska landslagstruppen laddade upp inför denna häftiga thaiboxningstorsdag. Då kommer sju svenska semifinalister på damsidan samt två B-klass och en juniorklassmatch med svenskt deltagande att avgöras.

Här är svenskarnas semifinaler.

Therese Gunnarsson – Myriame Djedidi (Frankrike), -51kg
Den forna världsmästarinnan i kickboxning Therese Gunnarsson har fått ett internationellt genombrott även i thaiboxning under de här dagarna i World Cup. Therese explosiva stil räckte till att eliminera holländskan Sanne Strabbing och Gunnarsson har sett oförskämt bra ut. Myriame Djedidi, regerande europamästarinna, har å sin sida besegrat filippinskan Arlyn Ranes på sin väg till semifinal.

Sofia Olofsson – Sopapan Likittrakul (Thailand), -54kg
Olofsson är regerande Europamästarinna och vann även ett VM-brons i fjol. Har imponerat stort i turneringen så här långt, men det har å andra sidan Likittrakul också. Och det är inte lätt att möta thailändare i vanliga fall – ännu tuffare att göra det i Bangkok. Olofsson har på sin väg till semifinal bland annat knockat den tuffa vitryskan Alena Mishchuk. Likittrakul kommer från seger över australiensiskan Sarah Rankin, men ställs egentligen först nu på riktigt vasst motstånd.

Evelina Wikner – Mirriam Tio (Nya Zeeland), -57kg
Svenska Wikner har haft en uppåtgående utvecklingskurva under flera år och det är inte speciellt förvånande att hon har tagit sig så långt in i turneringen som hit. Och kvartsfinalensegern mot Janice Lyn från Kanada imponerade. Mirriam Tio är Nya Zeelands just nu kanske bästa kvinnliga fighter, men på förhand ändå klart överkomlig motstånadare.

Sandra Bengtsson – Mariya Valent (Vitryssland), -60kg
Vitryska thaiboxare är av tradition väldigt starka även om det är svårt att veta exakt hur bra just Valent är. Sandra Bengtsson däremot har haft några ytterst fina säsonger bakom sig och har väldigt mycket thaiboxning i sig. Vägen till semifinal har kantats av kvalitet från första stund.

Isa Tidblad Keskikangas – Melody Downs (Nya Zeeland), -67kg
Den svenska storstjärnan Isa har gått fram som en ångvält i turneringen hittills och hon tycks inte hämmas av sin långa skadefrånvaro (opererade bort halsmandlarna under våren), utan det har varit full fart från första stund. Melody Downs är inte någon motståndare man bara vinner över, men Isa får ändå bära favoritskapet.

Elina Nilsson – Steph Glew (Australien), -71kg
Den svenska veteranen, närmast en levande legend, har vunnit medalj i varje stort mästerskap hon ställt upp i. Elina Nilsson vet vad som krävs för att vinna och siktet är naturligtvis inställt på mer än ”bara” en semifinal. I vägen står australiensiskan Steph Glew som visat storform hittills. På pappret ser det ut som en bra lottning på vägen till final för Nilsson.

Anna Strandberg – Andreja Ivas (Kroatien), -75kg
Landslagsdebutanten Strandberg från Stockholm gick rakt in i kvartsfinalen och vann över meriterat motstånd. Att bara ta sig vidare därifrån var en bedrift, nu väntar tufft kroatiskt motstånd i semifinal men känslan är att finurliga Strandberg kan överraska än en gång.

I herrarnas B-klass -57kg möter Jaffar al Gashami Quentin El Hamdou från Frankrike, och Magnus Andersson i -71kg drabbar samman med Aidamir Dzharimov från Ryssland. Och i juniorklass möter Felix Bengtsson Marco Galvez från Mexico, det i en kvartsfinal.

Text och foto: Jonathan Broberg 

51
43
52