Dubbelt Göteborg i finalen i HEMA:s Långsvärd

30 augusti 2015  |  Jonathan Broberg


Det blir lite överraskande dubbelt Göteborg i Långsvärdsfinalen i HEMA-SM. Jonathan Wilkins lyckades på högdramatiskt vis eliminera förhandsfavoriten Carl Ryrberg, och minst lika välregisserat tog sig Anders Linnard förbi Dennis Ljungqvist i den andra semifinalen.

Det blev förväntade semifinalister i HEMA:s Långsvärd. Men finalisterna var ändå högst frapperande.

Jonathan Wilkins från Göteborg tog sig an storstjärnan från Örebro Carl Ryrberg. Matchen inleddes lite trevande och det tog nästan en halv minut, lång tid i de här sammanhangen, innan den första utväxlingen.

Då plockade Ryrberg en poäng och det såg som förväntat ut. Men kvitteringen till 1-1 lät inte vänta på sig. I den därpå kommande utväxlingen kontrade Wilkins förträffligt och matchen öppnade sig.

Ryrberg tog åter kommandot och gick fram till 2-1. Matchtiden rann ut, men i den sista utväxlingen tvingade Wilkins fram en sudden death. Och där lyckades han pricka rätt i ytterligare en kontring och tog sig mycket imponerande vidare till final.

Dominans för Göteborg
Där blir det ett hel-göteborgskt möte. För veteranen Anders Linnard, som hållit relativt låg profil så här långt under SM, gjorde sin absolut starkaste insats hittills mot Dennis Ljungqvist från Kungshamn. Ljungqvist, som i kvartsfinal slog ut Uppsalahoppet Thomas Nyzell i en rafflande match, öppnade semifinalen i högt och vägvinnande tempo.

Ljungqvist fick en tidig 1-0-ledning, gick fram till 2-1 och precis i slutet av matchen även upp till 4-3. Men Linnard reste sig på nio och fick in en träff till 4-4 just innan slutet och i det efterkommande sudden deathet blev det högdramatiskt igen. Linnard fick in en träff, samtidigt som Ljungqvist också hävdade att han träffat. Domarna bortsåg från det och segern och finalplatsen till Anders Linnard.

Om en liten stund inleds finalpasset, då det historiska första SM-guldet ska delas ut.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10