Historiska SM-vinnare i HEMA

30 augusti 2015  |  Jonathan Broberg


För en liten stund sedan avslutades SM i HEMA, Historical European Martial Arts, i Uppsala. Det var HEMA:s första SM någonsin och känslorna svallade därefter. Göteborg dominerade grenen Långsvärd med dubbla guld på dam- och herrsidan via Anders Linnard och Julia Yli-Hukka. Dennis Ljungqvist från Kungshamn vann i Sabel och Andreas Isaksson tog hem Rapir-grenen.
   – Det här var mitt livs bästa seger, vårt första SM någonsin, det känns otroligt häftigt, säger Anders Linnard till budokampsport.se.

Det var ett fartfyllt och känslostarkt första SM i HEMA som avgjordes i Fyrishov i Uppsala. Allra mest dramatiskt blev det i damernas final i Långsvärd, där sudden death tillämpades.

Julia Yli-Hukka från Göteborg var storfavorit till guldet. Men klubbkamraten Veronica Odsvik närmast chockade Yli-Hukka i den första ronden, som hon vann.

I den andra kom Yli-Hukka tillbaka och knep ronden överlägset. Då trodde man att Odsvik hade lekt romen av sig. Men den tredje ronden blev helt jämn och guldet kom att avgöras i sudden death. Där fick Yli-Hukka in en kontring som gav henne det första SM-guldet någonsin på damsidan.
   – Det obeskrivligt. En fantastisk känsla. Jag var supernervös inför finalen och kom helt fel in i den i första ronden. Veronica är extremt skicklig, så jag är glad över att jag kunde vända matchen. Det här betyder så otroligt mycket för mig, sade hon tårögt efter finalen.

“Svårt att sätta ord på betydelsen”
Herrarnas Långsvärd blev också en hel-göteborgsk tillställning där veteranen och HEMA-pionjären Anders Linnard vann över Jonathan Wilkins i två raka rondsegrar.
   – Jag har faktiskt svårt att sätta ord på betydelsen av att vinna det första SM:et. Jag började tävla i HEMA för nio år sedan och redan då drömde man så klart om att kunna vinna ett svenskt mästerskap. Nu hände det och jag är otroligt glad och stolt för det. Det här är tveklöst mitt livs bästa seger.

Dennis Ljungqvist från Kungshamn vann guldet i Sabel, och Ljungqvist blev något av SM:s kung med ett brons i både Långsvärd och Rapir dessutom. Rapiren, förresten, vanns av Andreas Isaksson.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10