Svenskt EM-guld i shorinji kempo

9 oktober 2015  |  Tony Svensson


EM i shorinji kempo avgjordes nyligen i Lissabon och Sverige lyckades få med sig ett guld från mästerskapen. Guldet vanns av Hanna Svedberg och Lotta Wersäll i yudansha-klassen (svartbälten), som innan EM haft ett längre uppehåll.
   – En storstilad comeback och en väldigt välkommen seger, säger Lotta Wersäll till budokampsport.se.

Sverige är en stark shorinji kempo-nation. Legendaren Anders Pettersson från Karlstad är en av Europas högst graderade och landslaget har haft regerande Europamästare de senaste två mästerskapen.

EM, som i shorinji kempo sker vart fjärde år, i Lissabon blev alltså det tredje EM:et i rad som svenskar tar ett guld. För tolv år sedan inledde Lotta Wersäll och Hanna Svedlund den magnifika svenska vinstraden – och i år ringade de in en fantastisk era med ännu ett guld.
   – Det var andra gången jag och Hanna tog EM-guld. Shorinji kempo Stockholm Södra har haft regerande Europamästare de senaste tolv åren. För mig och Hanna var det just tolv år sedan.

Tog uppehåll – vann EM
Men vägen till guldet har varit krokig. Både Svedlund och Wersäll har haft ett längre uppehåll från shorinji kempon.
   – I har båda haft varsitt längre träningsuppehåll de senaste åren så det här var en storstilad comeback och en väldigt välkommen seger på många sätt. Nu tar vi över efter Alex Tilly, Viktor Karlholm och Anders Magnusson som vann i Monaco 2011 och håller titeln åt klubben i fyra år till.

Wersäll passar även på att lyfta fram andra landslagskamrater.
   – Det var även kul att våra framtidshopp Fredrik Eriksson och Odilon Tilly-Sardou kom fyra i sin klass i väldigt hård konkurrens.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52