I vardagsrummet slipas tekniker för guld

6 november 2015  |  Jonathan Broberg


Duo-paret Malin Persson och Ronnie Stålebring vann EM-brons i jujutsu i våras och har siktet inställt på en medalj också under VM i Bangkok om två helger. Paret, som också är livskamrater, har utvecklats enormt den senaste tiden – mycket tack vare de spontana träningstillfällena hemma i vardagsrummet.
   – Det här tar all tid vi har, vi gör inte så värst mycket annat än att träna och prata om jujutsu. Men vi har väldigt roligt ihop, säger Malin Persson till budokampsport.se.

November är här. Mörkrets månad som i vårt avlånga land inte släpper till speciellt mycket ljus. Alls.

Men det finns ljusglimtar. Som ett annalkande, hyperintressant, VM i jujutsu. I år förlagt utanför Europa till Bangkok.

Det är där som Malin Persson, en av Sveriges mest meriterade jujutsustjärnor inom duo, ska ta klivet mot den absoluta världstoppen.

Med sin duo-, och för den delen, livspartner Ronnie Stålebring har Sverige äntligen fått fram ett slagkraftigt duomixedlag. Något som saknats sedan Jesper Kedjevåg (numera jujutsunfederationens ordförande) och Liza Karlsson vann VM-guld på hemmaplan 2008.

“En väldigt positiv människa”
Paret Persson och Stålebring kom sjua i fjolårets VM i Paris och i EM i våras blev det ett överraskande brons.
   – Vi har känt att vi hela tiden blivit bättre. Det är inte så länge sedan vi började med det här tillsammans, och nu har vi mer och mer hittat vårt sätt att träna och tävla, menar Persson, som tidigare tävlade länge med Maria Wstermark (f.d Eriksson).

Paret Stålebring och Persson bor i Göteborg. Från början kommer Ronnie från Örnsköldsvik och Malin har sitt ursprung från Sundsvall – ett norrlandspar som fungerar väldigt bra tillsammans.
   – Ronnie är en väldigt positiv människa och han får mig att släppa vissa detaljer som jag annars kunde snöa in på. Jag är en perfektionist. Och det har hjälpt oss och mig i vår träning. Jag tror att vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Och så har vi jätteroligt ihop. Vilket är en förutsättning för att vi ska orka satsa.

Att befinna sig i gränslandet till världstoppen i jujutsu är inget som precis utökar bankkontot. Satsningen för Malin Persson är ett pussel, där den ena biten är sitt heltidsjobb som miljöinspektör på Miljöförvaltningen.

Tränat på – tydligheten
Men det jujutsun har berikat hennes liv med är just glädje, något alla pengar i världen inte självklart hade kunnat ge. Och nu väntar ett VM-äventyr.
   – Det ska bli oerhört spännande. Jag tycker det är roligt att VM går i en annan världsdel än i Europa och det kommer bli ett helt annat tänk i uppladdningen än vad vi är vana vid. Vi måste förbereda oss på att tävla i värme, i fuktighet. Kosten och drycken blir viktigare än förr.

I själva tävlandet menar Malin att det är det tekniska som hon och Ronnie är särledes vassa på. Men om man ska kika på någon speciell detalj som paret tillsammans med coach Isabelle Sarfati tränat extra på inför VM är det – tydligheten.
   – Vi vill ännu mer att det ska synas vad det är vi håller på med. Att allt går fort är bra, men om domarna inte fullt ut ser vad det är vi gör får vi inte heller speciellt höga poäng. Det är en balans där som vi försöker förbättra hela tiden.

Övar ibland hemma i vardagsrummet
Och när tekniker ska nötas in har det sina fördelar att träna och tävla med sin livspartner.
   – Vi kan komma på saker som vi sedan står och tränar på hemma i vardagsrummet. (skratt) Jag vet hur det måste låta, men det är så vi fungerar och det är också en stor del av charmen med att jag har just Ronnie vid min sida.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Eva Hedman

2
8
10