Helena Edfeldts sköna vrål – klar för VM-final igen

22 november 2015  |  Jonathan Broberg


Helena Edfeldt är klar för karriärens andra VM-final, efter en underbar seger mot Martyna Bieronska från Polen. Ifjol i Paris stannade det vid ett silver för Edfeldt, men nu är Jönköpingstjejen ute efter gruvlig revansch.
   – Ja, nu jävlar, utbrister hon till budokampsport.se direkt efter semifinalsegern i damernas ne waza -55kg.

Det blev en väldigt svängig och underhållande semifinal med högt tempo med två fighters som ville gå på offensiven.

Polskan kopplade tidigt ett grepp om Edfeldt, och när svenskan ställde sig upp hängde polskan i benen runt huvudet på Edfeldt.
   – Det var ingen fara, det var aldrig nära att hon fick in benen mot halsen.

Och när Edfeldt sedan släppte ner Bieronska på mattan igen var det istället Edfeldt som fick övertaget och kunde, med drygt tre minuter kvar, arbeta in ett lås runt nacken, så kallat “bow and arrow”, som polskan enbart kunde klappa sig ut ifrån.
   – Det är en helt sjuk seger, så fruktansvärt skönt att få chansen i en VM-final igen. Jag känner mig otroligt stark och jag skulle nog säga att jag faktiskt är i mitt livs form.

Vägen fram till final
Helena Edfeldts väg till finalen i VM i Bangkok inleddes annars mot den luriga italienskan Jessica Scricciolo. Matchen stod och vägde fram och tillbaka med litet övertag poängmässigt för italienskan, även om Edfeldt, som vann VM-silver ifjol, var den mer drivande.

Med bara sekunder kvar ledde Scricciolo med 3-2 men som en blixt från en klar himmel hittade Edfeldt en öppning och fick till en kvittering till 3-3, och vann eftersom domarna sedan ansåg svenskan – helt korrekt – vara den mer offensiva matchen igenom.

I kvartsfinal stod Lea Farhat från Libanon för motståndet och nu hade Edfeldt fått luft under vingarna, och via ett armlås vann avancerade svenskan tämligen enkelt vidare till semifinal, som hon alltså också vann.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10