Sverige vill arrangera VM i jujutsu 2018

17 december 2015  |  Jonathan Broberg


Efter de senaste årens stora svenska jujutsuframgångar kommer Sverige att ansöka om att få arrangera VM i jujutsu 2018. Ansökningen läggs officiellt fram under junior-VM i Madrid nästa år.
   – Vi har stora förhoppningar om att få arrangera VM 2018, säger förbundskapten och en av de drivande krafterna bakom VM-satsningen Michael Kuntz till budokampsport.se
.

För tre veckor sedan skördade det svenska landslaget i jujutsu stora framgångar vid VM i Bangkok. Bland annat vann Helena Edfeldt VM-guld.

Nu står det klart att Sverige kommer att söka VM i jujutsu 2018. Tanken är att placera mästerskapet någonstans i södra delen av landet, och i en arena som har liknande storlek som Baltiska Hallen i Malmö.
   – Vi arrangerade junior-EM i Lund för snart två år sedan och fick väldigt goda vitsord då för vårt arrangemang, dessutom skulle VM 2018 vara ett slags tioårsjubileum. Senast vi hade ett VM i Sverige var 2008. Och så fyller svensk jujutsu 110 år 2018, så det finns mycket att fira

VM i jujutsu är idag ingen liten apparat. Till 2018 beräknas 700 deltagare från omkring 50 länder att komma. Och Sverige är en stormakt numera inom jujutsun.
   – Vi blev åttonde bästa nation under VM i Bangkok, och då hade vi ett rekordungt landslag med oss. Till VM 2018 kommer många av våra nuvarande stjärnor att vara på toppen av sina karriärer, och jag tror vi har chans att vara bland världens tre bästa länder 2018, säger Kuntz.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10