Världsmästarens hyllning till Therese Gunnarsson: “Gjord för att fightas”

15 januari 2016  |  Tony Svensson


Caroline Ek är Sveriges första WAKO PRO-världsmästare någonsin och räknas som kanske svensk kickboxnings största stjärna på damsidan genom tiderna, och är också aktuell som en av deltagarna i Mästarnas Mästare som startar i SVT under våren. Ek vet vad som väntar Therese Gunnarsson när hon nu kommer att utmanas om sin titel.
   – Jag har aldrig varit med om något som kräver lika mycket uppladdning och förberedelse som en titelmatch, säger hon till budokampsport.se.

I veckan blev det klart att Therese Gunnarsson utmanas om sitt WAKO PRO-bälte av fransyskan Anissa Meksen i Monaco den 24:e juni.

Gunnarsson beskrev det som ”den enda kickboxningsmatch hon kan tänka sig att gå igen”, och ”den största match man kan gå i kickboxning”.

En som också vet vad som väntar Therese är den forne WAKO PRO-världsmästarinnan Caroline Ek, som vann titeln 2009.
   – När man ska gå en sån här match krävs det att alla bitar har fallit på plats. Förutom fysiken och konditionen gäller det att pricka rätt med vikten och lika viktigt är att man är ‘där’ rent mentalt. Jag har tävlat i en rad olika sporter, visserligen inte på riktigt samma nivå, men jag har aldrig varit med om något som kräver lika mycket uppladdning och förberedelse som en titelmatch. Men Therese har gått matcher av det här måttet förut och vet mycket väl vad som krävs och hur hon ska nå dit.

Ek berättar att det var en väldigt speciell känsla i kroppen när hon förberedde sig för sin titelmatch.
   – För min egen del skiftade mina känslor väldigt mycket, i alla fall i början av uppladdningen. Kommer jag att hitta formen tills det är dags? Eftersom det handlar om fler ronder än ‘vanliga’ matcher kändes det som den största osäkerhetsfaktorn för mig. Men ju mer målbilden etsar sig fast i hjärnan, desto mer tar de positiva känslorna över. Sen var jag sjukt nervös timmarna innan min titelmatch och fick dra ut och springa bara för att hitta andningen och sluta hyperventilera.

”Therese är gjord för att fightas”
Och Caroline Ek är inte sen att hylla Gunnarsson, som redan nu är en av svensk kickboxnings största namn på damsidan genom alla tider.
   – Therese har gång på gång bevisat att hon är gjord för att fightas. Hon lyckas oftast med det hon tar sig för, och då tar hon inga lätta matcher utan siktar alltid på att möta de bästa. Hon fightas verkligen med hjärtat och har en avundsvärd förmåga att hålla motivationen uppe, trots armbrott och uteblivna matcher. Lägg till att hon har kondition som en häst och en sällsynt blick att läsa motståndaren, så har vi de flesta ingredienserna för en sann vinnare.

Text och foto: Jonathan Broberg

51
43
52