Jennifer Österlin tackar nej till VM i Jönköping

26 februari 2016  |  Jonathan Broberg


I Varberg för två veckor sedan var Jennifer Österlin äntligen tillbaka i thaiboxningsringen. Hennes färd igenom blodförgiftning, sjukhus, bakslag och elände, slutade med ett SM-guld. Men när VM-truppen presenterades saknades Österlin.
   – All elitidrott kräver enorma uppoffringar, på en nivå som nog är svår att inse i förhand. Nu är det dags för mig, min kropp, min familj och inte minst mitt huvud att få en mycket välbehövlig paus ett tag, säger hon till budokampsport.se.

Av många leenden i Varberg under SM i thaiboxning var det ett som var lite bredare än alla andras. Helvetet som Jennifer Österlin genomlevt de senaste åren var över i samma stund som hennes arm sträcktes till väders efter finalvinsten i -71kg-klassen.

Det var många som tänkte att den forna världsmästarinnan äntligen var tillbaka på allvar. Men när så VM-truppen presenterades i Jönköping i går var Österlins namn inte nedpräntat.
   – Årets SM var en väldigt stor upplevelse för mig. Jag har nog aldrig varit så glad för en seger som där i Varberg. Det var en helt magisk vinst även långt utanför ringen och sporten.
   – Som många nog hört talas om så har jag haft en lite tuff tid i slutet av 2014 och början av 2015. En resa som förändrade mig både i kropp och huvud. Även om jag inte haft problem med infektionerna sedan våren 2015 så har det varit en lång väg tillbaka. Kroppen svarar mig inte riktigt på samma sätt längre. Och kanske jag fick lite andra prioriteringar på köpet. Jag uppskattar min familj, vänner och framförallt faktiskt även mig själv på ett helt annat sätt nu efter att jag blev frisk.

“Välbehövlig paus”
Att Österlin nu avböjer en VM-satsning, ett VM på hemmaplan, känns ändå skönt, menar hon.
   – Tankar på prestation, vikt, form.. man bär det med sig vart man än går. Alla tider på året och dygnet… till en viss punkt är det värt varenda sekund fram till matchen… all svett, blod och tårar som man brukar säga.
   – Men nu är det dags för mig, min kropp, min familj och inte minst mitt huvud att få en mycket välbehövlig paus ett tag. Och det känns helt fantastiskt. Och då är det det man ska göra… precis exakt det hjärtat säger till en. Så får man ta resten sen. Som alltid – den enda vägen är fram.

I viktklassen -71kg planeras nu istället en kvalmatch om VM-platsen och mycket tyder på att den matchen kommer att gå mellan Anna Strandberg, som vann medalj under World Cup men som var sjuk i Varberg, och Lisa Anderback, som förlorade finalen mot Österlin.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10