Göran Gutiérrez-Aranda siktar på kendomedalj

30 mars 2016  |  Jonathan Broberg


Under helgen är det dags för EM i kendo i Makedonien. En som ser fram emot mästerskapet är Göran Gutiérrez-Aranda, som under VM i Japan ifjol tog en minnevärd poäng mot japanske storstjärnan Masuda.
   – Det är klart att den poängen givit mig en självförtroendeboost, säger han till budokampsport.se.

Det är snart dags för EM i kendo. Den svenska truppen åker till Makedonien under torsdag denna vecka och på lördag är det tävlingsdags.

En av truppens största hopp är Göran Gutiérrez-Aranda. Förra året svarade han för en smått historisk bedrift då han plockade en poäng mot japanske storstjärnan Masuda under VM i Tokyo – och fick högljutt bifall för sin prestation av 15.000 japaner på läktaren.
   – Det är klart att den poängen gav mig en självförtroendeboost. Jag har tagit med mig den känslan i träningen, på andra tävlingar och den prestationen har stärkt mig.

Inför EM i helgen har Gutiérrez-Aranda siktet inställt på medalj. Men vägen dit är snårig och lottningen blev inte precis den enklaste.
   – Om jag ska ta medalj ska jag förbi två forna guldmedaljörer, men ska man vinna måste man besegra de främsta i vilket fall som helst. Jag kan inte påverka lottningen, så det är inget jag egentligen lägger någon större vikt vid.

“Har ett bra landslag”
Uppladdningen inför EM har varit bra och Göran känner sig i gott slag.
   – Jag har ändrat upplägget lite. Jag kör någonstans mellan 8-9 pass i veckan, men det är inte enbart renodlad kendo. Jag har lagt in intervaller, fys och kondition också. Sedan har jag kört lite yogaövningar för att stärka det mentala och den dynamiska rörligheten.

Gutiérrez-Aranda kommer att tävla i både det individuella och i lagtävlingen. Han tycker att det är på tiden att Sverige vinner en internationell mästerskapsmedalj igen.
   – Det är verkligen dags för det. Det är väl lite drygt 20 år sedan sist och jag känner att vi har ett bra landslag nu. Men samtidigt är konkurrensen jättestor. Det ska bli kul och spännande att se hur långt vi räcker under EM.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10