Nyheter

Nyblivne världsmästaren: “Hjälp, hur ska det här sluta


För drygt en vecka sedan i Bukarest blev 19-åriga Tilda Ek från Svedala världsmästare i kempo. Men faktum är att hon inte ens skulle ha varit med, då hon var anmäld i U21-klassen. Men av någon anledning slogs den klassen ihop med seniorklassen och Ek vann alltså guldet där ändå.
   – Först var det tungt, jag tänkte: hjälp, hur ska det här sluta, säger hon till budokampsport.se.

För många i Sverige har den senaste veckan varit grå, kall och inte alls speciellt speciell. Våren har lyst med sin frånvaro.

För 19-åriga Tilda Ek har veckan kanske varit den bästa hon har upplevt. Den 20 april 2016 kommer hon sent glömma.

Ek, som vunnit både JVM och U21-VM i kempo förr, var inställd på att tävla i U21-klassen i år igen. Men väl på plats i Bukarest förändrades allt radikalt. U21 hade slagits ihop med seniorklassen och tonåringen från Svedala skulle istället tävla mot de allra bästa seniorerna.
   – Det fanns inte så mycket att göra åt saken. Jag ville ju tävla. Men först var det tungt, jag tänkte: hjälp, hur ska det här sluta?

Och nog syntes det tidigt i VM, rent av redan i första matchens första skede, att det inte var en vanlig situation. Ek misslyckades med en nedtagning och hamnade direkt i poängmässigt underläge.
   – Det var verkligen tufft. Men jag lyckades flippa motståndet och hamnade i överläge och fick poäng och vände matchen. Då började nerverna släppa. Sedan hände nästan samma sak i den andra matchen, jag hamnade tidigt i underläge men vände och vann. Sedan rullade det på.

Extrajobbar på bensinmack
Och som det gjorde det. Mediestudenten, som jobbar extra på bensinmack på helgerna, var omutlig och plötsligt framme i en VM-final. Vilken hon också, på ett övertygande vis vann.
   – Jag har lärt mig av den senaste veckan att man kanske inte ska haka upp sig på små förändringar. Det är inte lätt, men jag bevisade för mig själv att det går om man bara tror på att man kan klara det. Och som min tränare Martin sade, jag tränar ju med de som är äldre hemma på klubben.

I sommar tar Ek studenten. Hon gör det som en världsmästarinna. Det är det nog inte så många andra studenter som ska stoltsera med.  

Text: Jonathan Broberg
Foto: Martin Jönsson