VM-guldmedaljören Reisek var nära att inte ens komma till start

10 oktober 2016  |  Jonathan Broberg


Det blev ett mycket starkt svensk VM i armbrytning. Tre medaljer vanns i de seniora klasserna, men 19 totalt om man räknar in junior- och veteranklasser, och bäst gick det för Fia Reisek som vann både ett guld och ett silver. Guldet kom i -65kg med höger arm.
   – Det känns otroligt bra, säger hon till budokampsport.se.

Armbrytaren Fia Reisek, 31, hade en allt annan än smärtfri väg mot VM-guldet med höger arm. Det var faktiskt nära att hon inte ens kommit till start.

Inställt flyg äventyrade invägningen
Först ställdes hennes flyg till Bulgarien in och hon var tvungen att åka en dag senare än beräknat, och hade då inte invägningen också varit försenad hade det varit möjligt att Reisek inte ens hade fått tävla. 

Fick trolig matförgiftning
Och kvällen mellan vänster arm- och höger arm-tävlingarna fick hon en trolig matförgiftning också.
   – Det kändes lite som att det kanske inte riktigt var meningen att det skulle gå bra för mig i det här VM:et. Men det var på något sätt som att jag var mer avslappnad efter allt som hände. Jag vaknade upp på morgonen inför tävlingarna med högern och kände mig ganska stark och pigg igen.

Och just styrka visade Reisek upp när tävlingarna så satte igång. Hon vann samtliga sina matcher fram till finalen, där hon också kanske var som allra starkast.
   – Det är helt fantastiskt., det känns otroligt bra att vinna det här guldet. Högern har inte heller riktigt fungerat förr. Det här var otroligt kul.

Fia Reisek
Ålder: 31
Bor: Planen, mellan Göteborg och Borås. Men kommer ursprungligen från Ensamheten.
Aktuell: Vann VM-guld och VM-silver under mästerskapet i Bulgarien

Text: Jonathan Broberg
Foto: Kristian Wiklund/Sweden Armwrestling Television

2
8
10