Foto: Matilda Ritzén

Från landslagsdebut till VM- och EM-guld på ett år

När Bea Malecki startade året 2016 gjorde hon det som en thaiboxare som inte så många kände till. Men oj, vilket år det blev för den härligt frispråkiga Malecki. Med ett VM-guld och ett EM-guld kan hon kika tillbaka på det bästa året i karriären.
– Alltså, jag har gått och tänkt så länge innan att jag kommer att bli bäst. Så nu när jag är det är det inte så märkvärdigt, men det är klart att jag är stolt över mig själv, säger hon till budokampsport.se.

2 december 2016  |  Jonathan Broberg

Det är snöyra och vita vinterlandskap över Stockholm så man kunde nästan tro att vi befinner oss på betydligt nordligare breddgrader.

Det är dryga veckan efter det att svenska landslaget kommit hem till Sverige igen efter det historiska EM:et i Split. För en av de största stjärnorna i landslaget, Bea Malecki, har det gått fort. Väldigt fort.
– Det kanske låter lite, jag vet inte, skumt. Men jag ville vinna trippeln (SM, VM och EM) när jag inledde säsongen i våras. Efter SM-segern har det bara rullat på.

Malecki, som bytte coach (Jocke Karlsson) och klubb (Allstars) inför året, vann alltså SM. Och inför hemma-VM i Jönköping var det nästan som att Malecki blev något av en galjonsfigur för mästerskapet.

Hon syntes i media, pratade skämtsamt öppet om att det kändes lite trist att ta semesterdagar från arbetet för att åka till just Jönköping. Och väl på plats i mästerskapet vann hon mot storstjärna efter storstjärna.
– Det gick otroligt bra på VM. Jag vann över två regerande världsmästare fram till min final och väl i final – ja, den skulle jag bara vinna. Det var en grym känsla.

Ångrar guldsparken
Inför EM i Split skämtade Bea loss igen. Nu var hon nöjd med att åka till ett varmt ställe och tävla, helt klart värt några semesterdagar. Men EM blev kanske inte vad hon hade tänkt sig: i finalen gick det som det brukar gå när Bea är i ringen numera. Drygt en minut in i matchen gav motståndet upp. En hård högerspark från Malecki blev för mycket för turkiskan Rabia Celik.
– Så här i efterhand ångrar jag den där sparken. Jag ville tävla mer och ville inte att domaren skulle bryta där. Det är klart jag är glad, mest för att trippeln är säkrad. Men samtidigt, jag vill egentligen köra mer än en minut för ett EM-guld. För VM-guldet gick jag tre matcher.

En annan detalj kring Beas säsong som på något sätt är signifikant för den är att de tre finalerna har hon vunnit på avslut. Det är inte många som orkar stå emot svenskans stenhårda tekniker.
– Jag har utvecklat styrkan och fått mer kraft i grejerna. Jocke har hjälpt mig otroligt mycket och vi har verkligen jobbat hårt det här året för att uppnå mina mål.

MMA som gäller – och lite bjj
Och precis som vanligt när det gäller Malecki är det hela tiden fullt fokus på framtiden. Hon var tydlig med att det efter EM är MMA som gäller. Men hon vill samtidigt också satsa lite på bjj.
– Det är lite sådan jag är. Jag kan inte nöja mig, jag måste hela tiden hitta nya utmaningar. Så är jag i livet utanför kampsporten också.

Foto: Jonathan Broberg
Bea Malecki efter VM-guldet i Jönköping 2016

Text: Jonathan Broberg
Foto: Jonathan Broberg, Matilda Ritzén

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

5
13
16