Stor genomgång inför SM i thaiboxning

SM i thaiboxning närmar sig med stormsteg och på torsdag i Torvallahallen i Haninge är det äntligen dags. Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg, som har följt thaiboxningen på nära håll i många år, siar om SM:s viktklasser.
Han har utgått ifrån startlistan och eventuella ändringar i den får ni ha överseende med.

21 februari 2017  |  Jonathan Broberg

-45kg
Anne-Mai Palacios, El Condor Muay thai IF
Camilla Danielsson, Odenplan Fightgym IF
Moa Persson, BK Slagskeppet Muay thai

Kommentar:
”Två relativt nya namn och ett välkänt. Det torde betyda att Camilla Danielsson, som varit tämligen ohotad i viktklassen under ett par år, har en god chans till ännu ett SM-guld. Men rapporter gör gällande att Moa Persson från Slagskeppet sett bra ut. Jag såg Anne-Mai i en match på Onechai för ett tag sedan, den förlorade hon, men jag trakterades av hennes rörlighet och fina vänsterjabb. Emellertid skulle jag säga att landslagets Camilla Danielsson är stor guldfavorit.”
Guldtips: Camilla Danielsson

-48kg
Ellinore Ekström, Fighter Muaythai Förening
Sandra Godvik, Djurgårdens IF Kampsportsförening
Josefine Lennerkrantz, IF Fight Center Linköping
Susanna Salmijärvi, Göteborg Muay Thai IF

Kommentar:
”En ganska öppen viktklass på förhand. Ekström är en laddad skarpbössa som kommer ställa till det. Josefine Lennerkranzt har varit med ett tag nu och 27-åringen ska inte på något sätt förbises, även om min känsla är att hon får det tufft att nå hela vägen. Susanna Salmijärvi har jag bara sett ett par gånger, då har hon visat god fysik och är väldigt snabb i sina framstötar. Sandra Godvik är en träningsvirtous och har en vilja utöver det vanliga. Har gjort skarpa resultat i Thailand sedan flytten dit i höstas och jag tror att hon försvarar sitt guld.
Guldtips: Sandra Godvik

Foto: Jonathan Broberg

 

-51kg
Therese Gunnarsson, Öresunds Muay Thai Champ IF
Jennifer Qvistberg, Sit Perong Drakstadens Muay Thai
Malin Dahl, Göteborg Muay Thai IF
Filippa Ikoona, 5-star Muay Thai IF
Johanna Rydberg, Helsingborgs Muay Thai IF
Josefin Lindgren Knutsson, Allstars Kampsportsförening

Kommentar:
“Herrejösses vilket getingbo till viktklass. De senaste åren har det mesta stått mellan Therese Gunnarsson och Johanna Rydberg, men ifjol stack också Josefin Lindgren Knutsson fram och den unga talangen från Allstars har gått framåt ytterligare sedan ifjol, och kommer ge veteranerna en match om den ädlaste medaljen. Jennifer Qvistberg gör nästan alltid bra ifrån sig,  Malin Dahl kan också blanda sig i medaljstriden på allvar och Filippa Ikoona ska ha utvecklats rejält den senaste tiden. På förhand är denna viktklass en av SM:s jämnaste. Men jag tror att det är dags för ett tronskifte, jag tror att Josefin Lindgren Knutsson tar hem det.
Guldtips: Josefin Lindgren Knutsson

(Filippa Ikoona och Johanna Rydberg kommer inte till start)

-54kg
Sofia Olofsson, Odenplan Fightgym IF
Bianca Antman, Allstars Kampsportsförening
Anna Höglund, BK Slagskeppet Muay Thai

Kommentar:
”Sofia Olofsson behöver egentligen ingen närmare presentation och är en av SM:s allra största stjärnor, kanske rent utav den största. Har allt i sin thaiboxning, och därtill är hon ett fysfenomen. Bianca Antman gör en kul start på SM och jag har alltid tyckt att hennes teknik och hennes hjärta är en bra kombo. Anna Höglund får ses som viktklassens outsider, men jag har varit inne på det förr – man ska aldrig räkna ut någon ifrån Slagskeppet. Men allt annat än ett nytt Olofsson-guld vore en första klassens sensation.”
Guldtips: Sofia Olofsson

(Bianca Antman kommer inte till start)

Foto: Jonathan Broberg

 

-57kg
Evelina Wikner, Fighter Muay Thai IF
Lwam Tesfai, Aneby Muay Thai Klubb
Emma Thyni, Öresund Muay Thai Champ IF
Patricia Axling, Odenplan Fightgym IF
Jessica Rojas, South Side Muay Thai IF

Kommentar:
”Ännu en viktklass av högt internationellt snitt. Evelina Wikner förlorade ifjol sin landslagsplats till Patricia Axling, vars framgångar inte en synsk hade kunnat förutspå. Wikner är internationellt meriterad, Axling är efter det sagolika fjolåret än mer meriterad. Och där bakom viktens två superstjärnor finns Emma Thyni, som aldrig går att räkna bort. Får Thyni till det har hon kapacitet att störa både Wikner och Axling. Rojas och Tesfai är också duktiga och har både fina inhemska meriter, men borde inte rubba de andra tre. Jag håller ändå Patricia Axling som viktklassens favorit till guldet.”
Guldtips: Patricia Axling

-60kg
Linda Östergren, Aneby Muay Thai klubb
Jenny Walnestedt, Combat Academy IF Täby
Zina Djelassi, Masters Gym Kick & Thaiboxning IF
Johanna Gustafsson, Odenplan Fightgym IF
Sara Bengtsson, Halmstad Muay Thai IF
Isa Tidblad Keskikangas, Tip Muay Thai IF

Kommentar:
”En relativt öppen och spännande viktklass på förhand. Så klart sticker storstjärnan och den regerande Europamästarinnan Isa Tidblad Keskikangas ut. Hon hade ett dåligt VM, men ett fullständigt briljant EM ifjol. Isa behärskar också alla delar av thaiboxning, och har utvecklat sin styrka i teknikerna och är betydligt kvickare nu än för ett par år sedan. Johanna Gustafsson är en mycket kompetent thaiboxare som har mått bra av all supersparringen på Odenplan och möjligen kan hon hota Tidblad Keskikangas. Zina Djelassi är en suverän kampsportare, men jag håller henne fortfarande lite bättre i kickboxning än i thai, men kan med sin teknik och slagstyrka störa vem som helst. Östergren, Walnestedt och Bengtsson är i mitt tycke lite efter de andra tre, men traditionen har lärt oss att svensk thaiboxning alltid bjuder på SM-knallar. I det fallet tror jag mest på Sara Bengtsson som skräll i denna viktklass.”
Guldtips: Isa Tidblad Keskikangas

(Zina Djelassi kommer inte till start)

Foto: Matilda Ritzén

 

-63,5kg
Hanna Pekola, Combat Academy IF Täby
Erica Björnestrand, Öresund Muay Thai IF
Johanna Kumlin, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF
Sara Matsson, Rinkeby Muay Thai klubb

Kommentar:
”En vikt vigd åt den långa och tekniskt duktiga Erica Björnestrand kan tyckas, som har flera tunga internationella meriter. Missade VM i Jönköping men svarade för ett fint EM i Split i höstas. Enormt duktig på att styra matcherna och är jobbig att komma runt på distans. Johanna Kumlin från Jönköping är en mycket sevärd fighter som har ett hjärta större än Småland. Hanna Pekola är smart och träffsäker, men frågan är hur långt hon räcker i denna konkurrens. Sara Matsson har gått framåt oerhört mycket på några år och är nog främsta utmanare till Björnestrand på förhand.”
Guldtips: Erica Björnestrand

-67kg
Sofia Junttila, Fight Club Borlänge
Bea Malecki, Allstars Kampsportsförening
Ewin Ates, Öresund Muay Thai Champ IF
Emma Johansson, BK Slagskeppet Muay Thai

Kommentar:
”Flera nya bekantskaper för mig i den här viktklassen. Sofia Junttila har jag inte sett live men det jag har kunnat utläsa verkar väldigt intressant. Inte heller har jag hunnit skaffa mig en liveerfarenhet av Emma Johansson från Slagskeppet utan där hoppas jag bli glatt överraskad. Vad jag hör är Johansson en man tror mycket på i Slagskeppet. Ewin Ates är ung men har redan flera fina meriter och gick till SM-final ifjol. Har hon lyckats addera ytterligare lite styrka till sina finstilta tekniker blir hon väldigt bra. Men det är ändå Bea Malecki, regerande SM-, EM-, och VM-guldmedaljör som är viktens stora stjärna. Sparkar hårdare än en häst och har också utvecklat sin boxning. Ända frågetecknet är att hennes uppladdning störts av skada och sjukdom. Bea är otroligt sevärd – en riktig profil!”
Guldtips: Bea Malecki

 

Foto: Matilda Ritzén

 

-71kg
Pernilla Palm, Real Fighter Sällskap
Anna Strandberg, Tip Muay Thai IF
Angela Mamic, Fighter Muay Thai Förening

Kommentar:
”Det är ganska enkelt att stirra sig blind på Anna Strandbergs meriter, VM-guld och EM-silver ifjol, och tro att hon bara ska springa hem viktklassen. Jag håller henne också som stor favorit, och hon har ett tävlingspsyke utöver det vanliga och dessutom är hon både stark och smidig och har bättrat på sin stil. Men Angela Mamic är främsta utmanare, och det är ingen dum utmanare alls. Mamic vann silver i VM i en högre vikt, och tog också medalj i EM. Mamic är klurig och har betydligt bättre räckvidd från distans än vad man först kan anmoda. Pernilla Palm är både fin i clinch och har starka tekniker, men enligt mig ligger hon en bit efter både Mamic och Strandberg i sin utveckling.”
Guldtips: Anna Strandberg

Sammanställning: Jonathan Broberg

25
24
37