Stor genomgång inför SM i thaiboxning

SM i thaiboxning närmar sig med stormsteg och på torsdag i Torvallahallen i Haninge är det äntligen dags. Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg, som har följt thaiboxningen på nära håll i många år, siar om SM:s viktklasser.
Han har utgått ifrån startlistan och eventuella ändringar i den får ni ha överseende med.

22 februari 2017  |  Jonathan Broberg

-57kg
Harem Gulani, Renyi Umeå Idrottsförening
Leo Eshagi, Göteborg Muay Thai IF
Jonathan Åman, OneChai Muaythai & K1 IF
Jonathan Zeray, Klubb Sweden Top Team
Giang Hoang, Odenplan Fightgym Idrottsförening

Kommentar:
”En på förhand intressant viktklass. Jag hör gott om råämnet Jonathan Åman. Leo Eshagi är en snabb och teknisk fighter och Harem Gulani har varit med ganska länge nu, och utvecklas alltjämt. Emellertid är det Jonathan Zeray, som gjort bra ifrån sig i A-klass internationellt och är regerande svensk mästare, och Giang Hoang som är de mest meriterade. Hoang är tveklöst mest meriterad, men har kanske matchats lite väl sparsamt på senare tid. I full fart är han en av SM:s skarpaste tekniker och när Hoang är bra är han överjävligt bra.
Guldtips: Giang Hoang

(Harem Gulani kommer inte till start)

-60kg
Alexander Johannesson, Fighter Muay Thai Förening
Tolga Atanasov, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Yousef Bougar, South Side Muay Thai IF
Richard Petersson, Malmö Muaythai IF
Filiph Waldt, Göteborg Muay Thai IF
Alireza Mehrvash, BK Slagskeppet Muay Thai

Kommentar:
”En vidöppen viktklass utan någon riktig storfavorit på förhand, men inte desto mindre spännande. Alexander Johannesson tillhör FMT:s nya generation och Johannesson är redan nu skicklig i klinch och bra på att läsa matcher. Yousef Bougar är hemmafighter i SM och kommer troligen ha ett brett publikstöd och vann pris på en idrottsgala för Haningebor tidigare i vintras, och är ofta väldigt sevärd. Tolga Atanasov är en spännande talang, likaså Alireza Mehrvash från Slagskeppet. Och Richard Petersson från Malmö är utrustad med hårda tekniker. Men Filiph Waldh är den som jag ändå tror mest på. 25-åringen har matchat en hel del och med goda resultat. Är hårdslående och kvick på fötterna. Men det ska sägas att viktklassen är otroligt svårtippad på förhand.”
Guldtips: Filiph Waldt

-63,5kg
Idriss Chab, Real Fighter Sällskap
Bachir Abouali, Fighter Muay Thai Förening
Charlie Sano, Renyi Umeå Idrottsförening
Markus Lyck, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF
Gabriel Tutak, Masters Gym Kick & Thaiboxning IF
Jonas Berglund, Sit Perong Drakstadens Muay Thai IF
Michael Carrby, Malmö Muaythai IF
Nasim Kazem, Göteborg Muay Thai IF

Kommentar:
”En viktklass som känns öppnare och mer oviss än på länge. Kanske främst eftersom Hamza Bougamza numera satsar på MMA. Men kvalitet finns det fortfarande gott om. Håll ögonen öppna på jättetalangen från Lund Idriss Chab, han kan bli hur bra som helst. Jag har bara hört gott om FMT:s Bachir Abouali. Och den andre göteborgaren i viktklassen, Nasim Kazem är ofta väl förberedd och gör gott ifrån sig. Charlie Sano, Markus Lyck och Michael Carrby är samtliga nya ansikten för mig, och det blir kul att stifta bekantskap med dessa herrar. Gabriel Tutak var med i juniorlandslaget redan 2014 och är fortfarande i en utvecklingsfas, men i den kroppen finns mycket kampsport att hämta. Rutinerade Jonas Berglund är också ett namn man alltid måste ha koll på. Där snackar vi full fart och hårda tekniker.” 
Guldtips: Idriss Chab

 

Foto: Jonathan Broberg

 

-67kg
Carl Lindefeldt, Förening Söders Fight Gym
Alexander Welin, Fighter Muay Thai Förening
Eric Engström, Team East muay Thai
Mathias Jonsson, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Ruben Dendoko, Lotus Muay Thai Klubb
Jonas Markstedt, Åkersberga Muay Thai IF
Kevin Mickelsson, Rinkeby Muay thai klubb
Nils Olsson, Arvika Boxing Camp IF
Fredrik Oskarsson, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF
Mario Cartagena, Varbergs Thaiboxningsklubb
Ali Yorulmaz, South Side Muay Thai IF
Fria Muhammed, Sit Perong Drakstadens Muay Thai IF
Peter Zorn, OneChai Muaythai & K1 IF
Allen Hasanbegovic, Föreningen Coloseum Fightcenter Skövde
Raafat Al-Maliki, Malmö Muaythai IF
Mathias Carlsson, IF Ironman Fighting Academy Norrköping
Emil Flystam, Kampsportsföreningen Växjö Titans

Kommentar:
”17 anmälda i vikten, vilken enormt lång väg att gå för ett SM-guld. Och vikten har några oerhörda smällkarameller att bjuda på också. Historiske Nils Olsson blev 2014 förste svensk att vinna JVM-guld och numera är Olsson också starkare och snabbare. Hans personlighet andas också star-quality. Kevin Mickelsson har gått framåt och gjorde ett gott intryck på EM i B-klassen i Split i höstas, förlorade sedan mot Nils Widlund på Rumble of the kings, men besitter intressanta egenskaper. Veteranen Mario Cartagena är regerande svensk mästare och fick göra landslagsdebut under EM i höstas, och är både träningsvillig och klok. Växjös stolthet Emil Flystam vill säkert vara med och utmana om de ädlaste valörerna, och har hög kapacitet. Rafaat Almaliki har fina internationella meriter och har ett öga för det taktiska, samtidigt som han är reptilsnabb i sina offensiva attacker. Carl Lindefeldt blir en ny bekantskap, även om Uppsalabon har thaiboxats ett tag nu. Alexander Welin kan bli en rolig överraskning under SM, så även Fredrik Oskarsson. Mathias Jonsson gick hyfsat på SM redan 2015, men har varit med betydande längre än så, och även Allen Hasanbegovic är rutinerad. ”
Guldtips: Nils Olsson (reviderat efter besked om att Almaliki inte kommer till start)

(Raafat Almaliki och Allen Hasanbegovic kommer inte till start)

 

-71kg
Oliver Axelsson, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF
Abdallah Habib, Rinkeby Muay thai klubb
Sanny Dahlbeck, Odenplan Fightgym Idrottsförening
Cristian Karlsson Rodriguez, OneChai Muaythai & K1 IF
Patrik Alfredsson, Djurgårdens IF Kampsportsförening
Magnus Andersson, Halmstad Muay Thai IF
William Jacobsson, BK Slagskeppet Muay Thai

Kommentar:
”Allas ögon riktas förstås på Sanny Dahlbeck. Storstjärnan som egentligen är i en klass för sig. Förlorade överraskande mot Abdou Karim Chorr på Rumble of the kings och möjligen, möjligen skulle det kunna dra ner Dahlbecks självförtroende, men SM:s största stjärna på herrsidan är också en av de mest överlägsna på pappret. Magnus Andersson, som ifjol gick bra i SM och sedermera också gjorde ett fint landslagsår ska enligt vad jag förstått det fått en match i Thailand och kommer tyvärr inte till start. William Jacobsson är ett spännande framtidsnamn, likaså Oliver Axelsson. Abdallah Habib är rörlig och har figurerat i medaljfighter förr i SM och Patrik Alfredsson är en krigare. Christian Karlsson Rodriguez har lovordats av en del, men jag skulle bli ytterst förvånad om inte Dahlbeck promenerar hem ytterligare ett SM-tecken.”
Guldtips: Sanny Dahlbeck

(Magnus Andersson kommer inte till start)

-75kg
Jesper Costmar, IF Svea Muay Thai / Kickboxning
Otman Boujrad, Fighter Muay Thai Förening
Anders Nord, Ironman Thaiboxning Klubb
Driton Rama, C4 Kick & Thaiboxnings klubb
Jesper Höwing, Varbergs Thaiboxningsklubb
Constantino Nanga, Klubb Stockholm Muay Thai
Ludvig Forsberg, Malmö Muaythai IF
Joakim Hägg, Göteborg Muay Thai IF
Samir Mehinovic, BK Slagskeppet Muay Thai

Kommentar:
”Kul och kvalitetsbombad viktklass med VM-bronsmedaljören från Jönköping Constantino Nanga, nominerad till Årets genombrott på Kampsportsgalan, är den som det känns som man ska förbi om man vill vinna guld. Nanga är lång, bra räckvidd och har fantastiskt vacker thaistil. Fortfarande väldigt ung, men har ett moget sätt att vara både i och utanför ringen. Othman Boujrad hade lite strul i förra SM, om jag inte missminner mig, och fick aldrig chansen att visa vad han går för. Han lär vara fylld av revanschlust. Driton Rama har varit med länge och är en stark medaljutmanare i mina ögon. Joakim Hägg är en duktig och tuff thaiboxare som säkert vill blanda sig i medaljstriden och Ludvig Forsberg blir också spännande att se. Jesper Costmar gör också en spännande start och där sägs det finnas mycket kvalitet. Anders Nord har varit med förr och vet vad som kommer krävas medan talangen Samir Mehinnovic får det svårt att rubba de mest meriterade, även om hans namn bär goda vitsord med sig.”
Guldtips: Constantino Nanga

(Jesper Costmar och Jesper Höwing kommer inte till start)

Foto: Matilda Ritzén

 

-81kg
Max Andersson, Real Fighter Sällskap
Saman Sami Ahanin, Fighter Muay Thai Förening
Jian Amiri, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Andreas Linger, Ironman Thaiboxning Klubb
Johan Andersson, Öresund Muay Thai Camp IF
Burim Rama, C4 Kick & Thaiboxnings klubb
Keiwan Adibi, Klubb Stockholm Muay Thai
Weil Essaisi, Rinkeby Muay thai klubb
Nils Påhlman, Malmö Muaythai IF
Anton Wallgren, Göteborg Muay Thai IF
Aron Felixson, OneChai Muaythai & K1 IF
Marcus Johansson, Kungsbacka Fight Team IF
Kim Dahlgren, Halmstad Muay Thai IF
Olof Dahlberg, BK Slagskeppet Muay Thai

Kommentar:
”Ytterligare en viktklass där det kommer bli otroligt tuff konkurrens. Rent spontant sticker Burim Rama ut, samtidigt lyckades finalisten från World cup 2015 inte vinna SM ifjol. Och supertalangen Johan Andersson, som vann EM-guld i B-klass i Split knackar hårt på dörren till A-klasslandslaget. De två ser jag som främsta guldaspiranterna på förhand. Keiwan Adibi gör alltid bra ifrån sig och kommer att vara ett reellt hot för de främsta. Jian Amiri är en rutinerad kampsportsräv som i sina bästa stunder, de har i och för sig fortfarande kanske främst kommit i kickboxning, kan sätta griller i huvudet på vem som helst. I övrigt är det flera väldigt spännande starter i vikten. Det blir kul att se var Saman Sami Ahanin ligger, hur bra har Nils Påhlman blivit och kan Kim Dahlgren överraska? En hel del frågetecken som bör rätas ut om viktklassens förhandsfavoriter ska falla.”
Guldtips: Johan Andersson

(Max Andersson, Jian Amari, Nils Påhlman och Olof Dahlberg kommer inte till start)

-86kg
Adam Svensson, C4 Kick & Thaiboxnings klubb
Erik Berglund, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF
Jafar Mukri, VBC Väsby IF
Christian Malm, OneChai Muaythai & K1 IF
Stefan Hagberg, Djurgårdens IF Kampsportsförening
August Asztely, Göteborg Muay Thai IF
Andreas Gardasevic, Halmstad Muay Thai IF

Kommentar:
”Det är inte så många tävlingar sedan man undrade, vem är den där Erik Berglund? Numera känns Berglund, Jönköpings största thaiboxningsstjärna, gjuten i förhandstipsen. Kom till final ifjol, vilket tog honom till hemma-VM i Jönköping där han förlorade i första matchen. I EM i höstas var Erik bättre än jag sett honom tidigare, och spinner han vidare på den formen vinner han guldet i år. Men namn som Gardasevic, Christian Malm och Adam Svensson vill säkert störa det tipset. Kul också att se August Asztely. Honom följde jag på plats i kickboxnings-EM i Bilbao 2015. Han var ny då, men redan utrustad med en otroligt hård höger.”
Guldtips: Erik Berglund

(Adam Svensson kommer inte start)

Foto: Matilda Ritzén

 

-91kg
Wasim Elkassem, Helsingborg Muay Thai IF
Adnan Atci, Klubb Sweden Top Team
Hannes Ezelius, TIP Muay Thai IF

Kommentar:
”Spännande. Adnan Atci hör jag väldigt mycket gott om. Stor, stark, tuff och bra rörelsemönster. Hannes Ezelius blir en kul bekantskap, han gick match samma dag som klubbkompisen Simon Ogolla vann EM-guld i höstas, då besegrade Hannes Robin Bengtsson med 2-1. Hannes är bra på mindre ytor och kan via skarp offensiv skapa hårt tryck på sitt motstånd. Wasim Elkassem gör en spännande SM-start och har bland annat fyra vinster i MMA i bagaget.”
Guldtips: Adnan Atci

+91kg
Simon Ogolla, Vallentuna Boxingcamp Idrottsförening
James Daffeh, BK Slagskeppet Muay Thai

Kommentar:
”Tyvärr ingen Johnny Iwersen i viktklassen i år, och vad jag nyligen fått höra blir det heller tyvärr ingen James Daffeh heller, utan Simon Ogolla står ensam kvar i vikten. Om jag ska säga något om Ogolla ändå är det att han bara blir bättre och bättre. Vann historiskt EM-guld i höstas, första mästerskapsguldet i thaiboxning på herrsidan under 2000-talet, och det främst hans fina fotarbete som ger honom yta för sina fruktansvärt hårda slag och sparkar. Synd att vi inte får se honom under SM.”
Inget guldtips ges

(James Daffeh kommer inte till start)

Text: Jonathan Broberg

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4