Gotlandsbrytet i helgen

6 juli 2017  |  Annie Bondefelt

På lördag är det dags för Gotlandsbrytet på Burgsviks Camping, en armbrytartävling dit alla är välkomna. Tävlingen arrangeras för femte året i rad av föreningen Rauk Arm Storsudrets armbrytarklubb, en klubb som bildades i Burgsvik på Gotland och snabbt blev en framgångsrik förening med medaljer från bland annat den internationella stortävlingen Golden Arm. 

Gotlandsbrytet startade för fem år sen när den lilla klubben Rauk Arm på södra Gotland ville ha fler möjligheter att tävla och att visa upp sin sport. Med sig hade de dåvarande ordföranden, Karin Karlén, som var en riktig eldsjäl med erfarenhet från större klubbar. Det första Gotlandsbrytet arrangerades således i samband med Almedalsveckan och med Heidi Andersson som tävlingsledare.
Tävlingens koncept är att alla är välkomna oavsett erfarenhet eller om man är medlem i en förening, det enda man behöver göra är att anmäla sig eftersom viktklasserna organiseras utefter dessa.

– Vanligtvis hålls tävlingar i en gympasal eller en aula men genom att ha det på Burgsvik Camping öppnar sig möjligheter för möten mellan Sveriges elit och semesterfirare, och utgången är faktiskt inte alltid väntad, säger Martina Jakobsson som är en av arrangörerna och medlem i klubben.

Klubben har för närvarade 11 medlemmar, där samtliga tillhör olika viktklasser vilket gör tävlingen ännu mer värdefull.

– Förra året var det ca 50 deltagare och vi hoppas på en liknande siffra kommande helg.

Eftersom det är en liten förening hjälps alla åt, domare, arrangörer och tävlande. Två timmar innan tävlingarna startas anordnas en domarutbildning för att säkerställa att all kunskap som behövs finns på plats. Med sig har de även den erfarna domaren Anders Karlsson som själv dömt både SM och andra stora tävlingar.

– Anders är väldigt duktig och har stor erfarenhet från större tävlingar så det är riktigt kul att han kommer vara här och döma tävlingarna, säger Martina Jakobsson.

Om ni vill delta i tävlingen går det bra att anmäla sig på plats från 15:00, tävlingarna drar igång 16:00.

Text: Annie Bondefelt
Foto: Rauk Arm

25
17
19