Vad är World Games?

14 juli 2017  |  Annie Bondefelt

Mellan den 20-30:e juli pågår World Games i polska Wroclaw och ca 3500 atleter beräknas delta från fler än 100 olika länder. Evenemanget antas locka en storpublik på ca 500 000 människor. Men vad är World Games och hur startade det?

Historik
Organisationen bakom World Games är IWGA, International World Games Association, och grundades 1980. Under 70-talet hölls ett antal evenemang men det var först 1981 som det första World Games anordnades i Kalifornien, 18 utvalda sporter deltog och 1285 deltagare tävlade.

Koncept
Tävlingarna samlar de sporter som aspirerar till att bli olympiska och upplägget har stöd från den Internationella Olympiska Kommittén, IOC. Tidigare idrotter som inkluderats i World Games som nu har OS-status är bland annat triathlon, taekwondo, badminton och rugby.
World Games går av stapeln vart fjärde år och bjuder in de 8 bästa idrottarna i världen i varje gren, eller de 6-8 bästa lagen, att tävla om en av de 180 medaljerna. WG består av 37 idrottsförbund, innefattar 60 olika icke-olympiska sporter och eventet brukar ha strax över en halvmiljon åskådare.

Regler & riktlinjer
Alla sporter är inte med under varje evenemang utan det anpassas utefter vilka möjligheter värdstaden har. World Games och OS skiljer sig åt på en punkt, inga nya faciliteter eller infrastruktur får byggas enbart för evenemangets skull. Utöver det har WG samma uppförandekoder, samma antidoping-regler och ansvar att skydda kringliggande natur och miljö.

Medaljliga & deltagare 2017
Sverige ligger på en 10:e plats i medaljligan inför mästerskapet i Wroclaw där den svenska kampsporten representeras av följande atleter:

KICKBOXNING 26-27/7
Zina Djelassi

JU JUTSU 28/7
Fredrik Widgren
William Seth Wenzel
Max Hederström

MUAY THAI 28-30/7
Sofia Olofsson
Constantino Costas Nanga
Isa Tidblad Keskikangas

Text: Annie Bondefelt
Källa: theworldgames.org
Foto: TWG/theworldgames2017.com

25
17
19