Sommar på budokampsport.se.

I fjol bestämde Svenska Budo & Kampsportsförbundet sig för att satsa på ett rörelsekoncept med rötter från Kanada, kallat physical literacy. Projektet MotorIQ lanserades i vintras och under våren har arbetet fortskridit. Även i Riksidrottsförbundet har man skaffat intresse för hur Kanada och physical literacy har bedrivits. I våras erbjöd RF samtliga förbund att följa med, vilket 14 olika idrottsförbund gjorde och 24 personer från olika idrotter åkte till Toronto och en stor konferens i ämnet. Fyra kampsportare deltog. Budokampsport.se har fått en längre intervju med eldsjälen och RF-anställde Aila Ibanez Mengüc, om physical literacy, SB&K:s satsning och en hel del annat.

19 juli 2017  |  Jonathan Broberg

I våras deltog 24 svenskar från olika idrottsförbund på en stor konferens i Toronto. Konferensen handlade om det banbrytande synsättet på rörelse, där Kanada är ett föregångsland, physical literacy.

I vintras startade SB&K en unik satsning kallad MotorIQ, med physical literacy som grund. Och fyra från SB&K, Fredrik Gundmark, Pilo Stylin, Altan Celik och Jonathan Broberg, var också med på konferensen i Kanada. Det var också Aila Ibanez Mengüc, sakkunnig inom idrottsutveckling för Riksidrottsförbundet.

Aila, vad var syftet från RF med den här konferensen och vad är RF:s syn på physical literacy-konceptet?
– Jag och min kollega Anders Wahlström var i Vancouver när den här konferensen arrangerades för två år sedan för att få veta mer om just physical literacy. Och vi kände båda direkt att det här måste vi ta med oss hem till Sverige och få flera att förstå vikten med, och att detta handlar inte bara om idrott utan att kunna förändra samhället i stort.

RF har efter det arbetat ganska idogt med att försöka sprida begreppet vidare. Och ett genombrott kunde skönjas när det idrottspolitiska programmet släpptes innan jul.
– Där stod det på framsidan ”rörelseförståelse är lika viktigt som läsförståelse”. Jag kan ju inte direkt säga att det är vårt arbete som ligger till grund för det, men något måste nog ha sjunkit in, nått hade kommit fram.
– De valde i och för sig att kalla det för ”rörelseförståelse” och inte physical literacy, och det är fine, men nu måste vi prata om vad rörelseförståelse då verkligen är – för utan innehåll är begreppet ingenting.

När det idrottspolitiska programmet ändå släpptes på det sätt det gjorde kände Aila att RF måste få specialidrottsförbunden att ytterligare bli familjära med physical literacy. Ett sätt blev då att bjuda in till medverkan under konferensen i Toronto.
– Vi såg ett jättevärde i att dels skapa ett nätverk för förbunden men också då att till ett subventionerat pris kunna delta i konferensen, som jag tyckte blev väldigt intressant och lärorik.

“Quality sport experiences”
Aila lutar sig tillbaka i plaststolen i det lilla konferensrummet i RF:s nya lokaler i Folksamhuset på Södermalm i Stockholm. Utan att hon säger något märks det i hennes ansiktsuttryck och hennes glödande ögon att det här har stor betydelse för henne.
– Jag tror på största allvar, efter att ha fått en liten inblick i hur de arbetar i Kanada, att detta kan hjälpa människor i livet i stort. På sikt kan detta revolutionera synsättet vi har på att röra oss i Sverige. Och hur viktigt är inte det? Det är självklart att jag brinner för de här frågorna.

Aila Ibanez Mengüc 42 år. Hon har rötter i basket där hon varit spelare på landslagsnivå. Hon har också hunnit med att vara klubbdirektör i Alvik Basket och hon har länge också varit en engagerad ungdomsledare.

Hon fortsätter att berätta om en lyckad rörelsesatsning i ett av våra grannländer.
– I Finland började flera olika aktörer att samarbeta för några år sedan, och de lyckades väldigt väl. Det var kanske inte just physical literacy de bedrev där, men de lyckades få till en satsning för mer rörelse bland folket. Där har de kommit oerhört långt. Men det handlade mer om enbart ett hälsoperspektiv, i Kanada har de verkligen fört in idrotten och tagit hjälp av idrotten för att få befolkningen att röra på sig mer. Och det är det vi vill försöka få till mer av även i Sverige. Kanadensarna har skapat som de själva säger, ”quality sport experiences”. Det vill säga, det är inte bara bra att röra sig utan det gäller att röra sig bra också.

Men hur ska vi göra det då, det låter ju kanske enkelt men det är ju enorma insatser som måste till?
– Det handlar väl om att skapa mer aktiviteter och flera olika attraktiva sådana, och ibland nya sätt som ger människor glädje, kunskap och förståelse att röra på sig. Det kan attrahera fler människor och ge dem kunskap som de också kan ha med sig hela livet och det är, som du säger, inte lätt. Men jag tror att vi i Sverige har stor chans att lyckas.

Foto: Jonathan Broberg

Text och foto: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4