Integrationsprojekt för nyanlända

21 juli 2017  |  Annie Carriage

Tillsammans med SISU har Olympia Kampsportscenter startat ett projekt för att möta nyanlända och ge de en chans att testa kick- och thaiboxning, men framför allt ge de en social plattform och träffa andra ungdomar och vuxna.

Projektet
Olympia Kampsportsförening har funnits sedan 1997 och har fostrat en mängd framgångsrika instruktörer och tävlande, både på nationella och internationell nivå. Efter många förberedelser startade de i juni projektet med det övergripande målet att integrera personer  som står utanför föreningslivet. Budokamsport.se tog en pratstund med mannen bakom idén, Igor Kourinnoi på Olympia Kampsportscenter.

Vad tror ni att initiativet kan bidra med för deltagarna när de är utanför klubblokalen?
Integrationsprojektet handlar om att skapa flera tillfällen för att de nyanlända ska mötas med ungdomarna och vuxna som bott länge i Sverige eller som är födda i Sverige. Kick- och thaiboxningsträning förenklar detta. Man behöver inte så mycket kunskaper i språket för att vara med och träna och känna att man duger och är en del av gruppen. Det är också känt att språkinlärningen fungerar effektivt när man kombinerar studier vid skolbänken och umgås med folk som redan kan språket. Genom träningen får ungdomarna fler tillfällen att lära sig om svensk idrott, kost och träningslära doping och narkotika, mental träning och om svensk kultur. Missförstånd och fördomarna kommer att försvinna. Olympia Kampsport är en gammal klubb som fostrat många duktiga fighters och har många motionärer. Det är rätt miljö för de ungdomarna där de kan möta många fantastiska förebilder.

Hur kan ert initiativ förbättra och påskynda språkutvecklingen?
För att vara med på träningen behöver man inte kunna språket. Learning by doing-principen, det vill säga, genom kick- och thaiboxningträning förenklas språkinlärningen.

Hur startade tankarna kring att göra ett integrationsprojekt?
Jag jobbar själv som idrottslärare på Gustavsbergs gymnasium och har lektioner med fem klasser ensamkommande elever. Jag såg tydligt på idrottslektionerna att fysisk aktivitet förenklar språkinlärningen. Vi har flera instruktörer på klubben som hade kontakt med olika ungdomshem och vi tyckte att det kan vara bra att erbjuda meningsfull fritid för ensamkommande ungdomar när de inte har skola och inte heller sommarjobb. Olympia kick- och thaiboxning hade flera lediga tider på schemat under sommarlovet som vi kunde erbjuda för ensamkommande så att de kommer igång med träningen. Flera av våra instruktörer hade också mer tid under sommarlovet för att hålla träningen med ensamkommande.

Ahmed Hamed har haft stora framgångar i både USM och SM, hur började hans framgångssaga?
Han kom från Syrien som ensamkommande, han började på Olympia Kampsport och tränat regelbundet och målmedvetet. Han började tävla i kickboxning och thaiboxning och som 17 åring blev han tvåa på USM i thaiboxning och i år blev han tvåa på SM i kickboxning.

Text: Annie Bondefelt
Foto: Olympia Kampsportsförening

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4