Träning för unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

24 augusti 2017  |  Annie Carriage

I höst startar IKSU Kampsport gruppen Special needs-kampsport, gruppen vänder sig till barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättninga som kommer att träna utifrån sina egna förutsättningar och individuella mål.

Syftet är att ge barnen en mötesplats där de får leka och träna upp motorik, styrka och koordination och hitta rörelseglädjen genom kampsport och utvecklas till trygga individer.

– Vår målsättning med projektet är kort och gott att erbjuda en rolig och aktiv fritid för en grupp barn och ungdomar som oftast inte har ett speciellt stort utbud av fritidsaktiviteter att välja på. Vi tror att kampsport är en träningsform som passar många och som är lätt att individanpassa, berättar initiativtagare på IKSU Kampsport Matilda Frycklund.

Inledningsvis får gärna vårdnadshavare, syskon eller ledsagare vara med på mattan och träna om det gör att barnet känner sig tryggare men slutmålet är att barnet ska kunna och vilja träna tillsammans med de andra barnen.

– Gruppen neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är inte enhetlig utan flera olika diagnoser inryms. Olika personer med samma diagnos kan även ha olika svårigheter och styrkor, vissa ungdomar med NPF kan delta i våra ordinarie träningsgrupper medan andra varken kan eller vill delta. I vår special needs-grupp kommer vi att ha lite färre deltagare och en ökad individanpassning. Den finns även möjlighet för deltagarna att ha med sig en assistent eller liknande om det skulle öka tryggheten för dem, tillägger Matilda till budokampsport.se

 

Text: Annie Bondefelt
Foto: Arkivbild/IKSU Kampsport

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4