Amir Malekpour siktar högt

12 september 2017  |  Annie Carriage

VM i wushu börjar närma sig, den 27:e september sätter mästerskapet igång i ryska staden Kazan. En debutant som kommer att representera Sverige är Amir Malekpour. Senaste året har han varit ständigt aktuell i olika matchsammanhang, nu senast vann han MMA-fighten mot Hoger Salih under Fight Club Rush 1 i Västerås.

Matchen började dramatiskt då Amir fick ett slag i ögat och hade därefter en vakande blick från domaren för att säkerställa att han kunde fortsätta men Amir lyckades till slut vända matchen.

Hoger slår hårt och jag fick slaget rakt i högra ögat och helt plötsligt var det tre stycken Hoger mot mig, jag tappade balansen och allt jag gjorde blev fel. Jag försökte vara i nuet och inte tänka på vad som kunde hända eller på resultatet men visste att jag måste gå på avslut då det är farligt att inte kunna se motståndaren och slagen som kommer. Jag har en giftig giljotin som Omar Bouiche lärt mig och som räddade mig från helvetet jag hade hamnat i, berättar Amir för budokampsport.se

Amirs väg till kampsporten började redan då han som barn i Iran testade brottning och såg sina idoler tävla, utifrån det växte en dröm om att få vara sin egen förebild och att få vara en del av landslaget.

Jag började med brottning som barn i Iran där det finns otroligt många VM- och OS-medaljörer som jag hade som förebild och såg som mina hjältar. När jag kom till Sverige så ville jag bli min egen hjälte och har alltid gjort allt i min makt för att bli en så komplett fighter som möjligt. Efter flera år i olika kampsporter kom jag i kontakt med Altan Celik och Omar Bouiche på Pancrase gym där även landslagstränaren för sanda, Kevin Arroyo, höll sina pass. Kevin fick upp ögonen för mig under MMA-lektionerna och frågade om jag var intresserad av att testa sanda också. Jag som aldrig tackar nej till nya utmaningar testade och det blev succé från dag ett. Jag tränade med de bästa sanda-killarna i landet och vann därmed SM och fick erbjudandet att vara med på det svenska landslaget och representera Sverige på VM i Kazan, säger Amir till budokampsport.se

– Jag tror många atleters dröm är att representera sina länder och nu har jag fått äran att lyfta den blågula flaggan och jag längtar tills jag får gå ut och kriga för landet som gett mig möjligheterna att bli det jag är idag, tillägger Amir.

Uppladdningen inför VM har inletts och han har stort förtroende för sina tränare och landslagscoachen.

Jag följer mina rutiner och tränar på flera gym och träffar dagligen tränare som är i världsklass i sina discipliner. Sista månaderna har jag fokuserat mig extra mycket på sanda och tränat med Kevin och följt instruktioner från Anatoli Grigorenko som nu är landslagstränare och som hjälpt mig med allt jag behöver, säger Amir.

Trots många järn i elden och många träningstimmar ser Amir ingen anledning att trappa ner på antalet olika discipliner han utövar utan ser det som något positivt som kan stärka honom i flera avseenden.
 
Jag har varit den mest aktiva fightern i Sverige och fått flera guldmedaljer i olika sporter och ser ingen anledning att begränsa mig själv i en sport. Jag vet att man inte ska jaga flera kaniner samtidigt men jag är medveten om min kapacitet! Så jag kommer briljera i flera olika kampsporter och vara en mardröm för mina motståndare, avslutar Amir intervjun.

Text: Annie Bondefelt
Foto: Hassan Jaafari

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4