Patricia Axling siktar på fjärde raka titeln

Patricia Axling har växt ut till en av svensk kampsports allra största profiler. Och om en vecka startar EM i thaiboxning där hon jagar fjärde raka mästerskapstiteln.
– Mitt mål på EM är naturligtvis guld men även att hitta tillbaka till mitt gamla fighting-jag, säger hon till budokampsport.se.

11 oktober 2017  |  Jonathan Broberg

I VM på hemmaplan i Jönköping 2016 var Patricia Axling en kraftig underdog som imponerade från första sekund till guldvrålet i finalen.

EM i Split blev en manifestation att Axling hör hemma som en av de allra största inom thaiboxningen. Och VM i Minsk i våras accentuerade endast det intrycket.

Foto: Matilda Ritzén, från EM i Split 2016

Det är tre raka mästerskapsguld vi pratar om, i en av de största viktklasserna inom thaiboxningen dessutom. Varför har det då gått så otroligt bra för den 29-åriga stockholmaren. Ja, hon själv framhåller ett par punkter som gör att hon trivs i mästerskapen.
– Viljan att vinna. Om jag tappar en rond så kan jag ändå vända en match. I kvartsfinalen på VM 2017 så förlorade jag första ronden mot en fransyska. Jag piskade på mig själv och halvvägs in i andra ronden blev min motståndare så trött att hon flåsade mig högt i örat i clinchen och hon kom aldrig in i matchen igen.

“Minst sagt förväntansfull”
Så hur tar sig då Patricia Axling sig an ytterligare ett mästerskap, när nu EM i Paris står för dörren.
– I slutet av augusti matchade jag på Templet mot en brittiska. En match som jag förvisso vann men där jag underpresterade till följd av rad faktorer där både avssaknaden av betydelsen för matchen, viktminskningen samt träningsupplägget spelade stor roll. Oavsett hur mina tidigare uppladdningar sett ut har jag alltid i slutändan kunnat luta mig tillbaka mot min vilja men jag fann den inte i matchen.
– Det här har förstått lett till en lång och djup analys som jag arbetat oerhört hårt med under hösten. Så med det sagt är jag, minst sagt, förväntansfull inför EM.

Sluttampen av uppladdningen inför turneringen präglas av träning, visualisering och meditation.
– För det fysiska: Igår gjorde jag sista sparringen, ikväll kör jag sista clinchpasset och sedan blir det mitts och löpträning de kommande dagarna. För sinnet kör jag på hårdare med visualisering och lite meditation.

Och målsättningen är glasklar.
– Mitt mål på EM är naturligtvis guld men även att hitta tillbaka till mitt gamla fighting-jag.

Foto: Lena Olsson, från VM-finalen i våras

Text: Jonathan Broberg

30
19
26