Andreas Gardasevic vände och vann EM-guld

Landslagsdebutanten Andreas Gardasevic, 27, från Halmstad stod för en stor skräll när han vann finalen i -86-kilosklassen i EM i thaiboxning i Paris. Han vände ett prekärt underläge från den första ronden till seger.
– Jag vet fan inte vad som hände, men jag är så otroligt glad. Jag ville verkligen ha med guldet hem, säger han till budokampsport.se.

21 oktober 2017  |  Jonathan Broberg

Finaler i thaiboxnings-EM har sannerligen varit Sveriges grej. Fyra finalister, fyra guld. Men den största knallen, ja kanske under hela EM, stod nog Andreas Gardasevic för.

Gardasevic, som imponerade stort i sin semifinal i onsdags, inledde inte fullt så imponerande mot ryssen Mikhail Sartakov. Ryssen kändes bättre igenom den första ronden som gick till rysk favör, 10-9.
– Jag började inte särskilt bra, men jag ville verkligen komma hem med guldet. Så jag gav allt jag hade.

I den andra ronden började Gardasevic växa in i finalen på allvar. Han bromsade effektivt ryssens offensiv och satte själv många fina tekniker, fram för allt i klinchen.
– Han var lurig och jobbade bra på distans så jag ville komma runt det, och det gick ju bra. Jag kände också att jag var starkare rent konditionsmässigt.

“Otroligt. Sjukt”
Och det syntes i den tredje ronden. För även om matchen hela tiden var jämn var det Gardasevic som hade fått guldvittring. Och han dömdes också till segern, 29-28 eller 2-1 i ronder om man så vill.
– Jag vet fan inte vad som hände… jag vet inte. Det är helt otroligt detta. Sjukt. Jag har svårt att sätta ord på det, men jag har verkligen kämpat hårt under en längre tid och lagt ner hela min själ i thaiboxningen. Det känns som att slitet var värt det när man står här nu.

Med det slutade den svenska medaljskörden under EM i Paris med åtta medaljer, fyra guld och fyra brons.

Gulden
Patricia Axling
Sofia Olofsson
Angela Mamic
Andreas Gardasevic

Bronsen
Camilla Danielsson
Therese Gunnarsson
Johan Andersson
Wasim Elkassem

Foto: Jonathan Broberg

Text och foto: Jonathan Broberg

30
19
32