Kampsportsprofilernas hyllningar till Sofia Olofsson

I går blev det klart att thaiboxningsstjärnan Sofia Olofsson nominerats till Radiosportens Jerringpriset. Och hyllningarna till Olofsson är många och stora från olika kampsportsprofiler.

23 november 2017  |  Jonathan Broberg

Jonathan Broberg har gjort en sammanställning till många inom budo och kampsporten där profilerna har fått svara på frågan:
“Vad är din spontana reaktion, som kampsportare, om Sofias nominering?”

Så här har svaren blivit

Joakim Borgudd, kampsportsskribent och mångårig jurymedlem i Kampsportsgalan
Min spontana reaktion är wow! Oerhört välförtjänt. Sofia Olofsson är verkligen en extraordinär idrottare. Symbolvärdet i att kampsportare tar plats i idrottens finrum på det här sättet ska inte heller underskattas. Vi som följer thaiboxning och andra kampsporter vet ju vilka prestationer som krävs för att tävla i den absoluta toppen och jag hoppas verkligen att det här gör att fler svenskar får upp ögonen för det.

Sanny Dahlbeck, thaiboxningsikon
Jerringpriset är bland det finaste man kan vinna inom sport så jag är väldigt glad för hennes skull och hon förtjänar verkligen priset! Det är ett stort steg för svensk thaiboxning, det finns ingen svensk thaiboxare som har dominerat lika stort som Sofia har gjort de senaste åren.

Kent Hansson, före detta sportchef på Kvällsposten och budokampsport.ses krönikor sedan flera år
Jag blev överraskad – men otroligt glad. Det här är ytterligare ett bevis på Sofias storhet. Nu hoppas jag att kampsports-Sverige går in och röstar på henne.

Pilo Stylin, BJJ-profil
Jerringpriset är en av de äldsta prisen vi har med stort symbolvärde att bara få bli nominerad är en stor ära. Så för Sofia personligen är det ett stort erkännande men kanske lika mycket för kampsporten som helhet. En mycket kul nominering!

Anna Astvik, nybliven världsmästare i amatör-MMA
Jättekul! Tycker det är stort att kampsporten lyfts fram och blir mer folklig. Och Sofia förtjänar verkligen nomineringen.

Pelle Bånghäll, före detta förbundskapten i thaiboxning
Äntligen med tanke på Sofias helt otroliga framgångar, hårda arbete och sitt dedikerade liv som idrottare. Juryn har gjort ett mycket bra val att nominera Sofia och jag hoppas hon tar hem priset vilket hon är helt värdig.

Sida Yin, jodo och iaido-stjärna
Jag tycker det är bra att personlig prestation tas på allvar oberoende av vilken idrott man tillhör!

Anders Ohlsson, förbundskapten för MMA-landslaget
Det var på tiden! Vi har så många duktiga kampsportsatleter i Sverige som borde få mer uppmärksamhet än vad de får. Sofia är grym och det här är en väldigt välförtjänt nominering!

Jill Holmström, MMA-profil
Svincoolt, den har hon kämpat hårt för.

Sanja Trbojevic, världsmästare i thaiboxning 2011
Hon är en av dom få kvinnliga fighters som tjejer inte vill ha i sin viktklass på mästerskap och där med, satt sverige på kartan. Förutom det är hon en förebild för många unga tjejer som vill satsa. Hon har en vilja och ett driv av stål, inget av detta kommer gratis. Det finns inga måsten i livet, om man anpassar sitt liv efter sin dröm som Sofia så behöver man inte följa jantelagen. Därför är hon minst sagt välförtjänt detta pris.

Håkan Ozan, kampsportsprofil och före detta kickboxningsordförande
Att det är stort och väldigt verifierande för hur framgångsrik svensk kampsport är och att den verkligen har klivit in i finrummen. Tiden så man tränade ”slagsmål” i källarlokaler till att man idag är jämbördiga andra idrotter har tagit många år, men börjar äntligen ge frukt. Och Sofias framgångar är ju exceptionella, så det ger ju en väldigt fin validering av hennes makalösa prestationer också.

Lena Olsson, samordnare i thaiboxningslandslaget
Min första tanke var “Självklart!” För mig är det helt självklart att Sofia ska vara nominerad till Jerringpriset. Vi har tidigare haft Isa Tidblad Keskikangas nominerad och då var det lite av en överraskning att en kampsportare, och dessutom kvinna, blev nominerad. Nu var det snarare en överraskning att det bara är en thaiboxare som är nominerad. Om man ser till internationella medaljer på seniorsidan är kampsporten dominant i Sverige. Jag hoppas att det i framtiden även kan avspeglas på exempelvis idrottsgalan.

Fia Reisek, världsmästare två år i rad i armbrytning
Min spontana reaktion är väl egentligen, äntligen! Kul att nån uppmärksammar kampsportarna och visar upp vilka stjärnor vi har.

Therese Gunnarsson, före detta kickboxningsvärldsmästare och brons i EM i thaiboxning i höstas
Det är jättekul och känns viktigt att det är någon från kampsporten nominerad på idrottsgalan. Det känns som att våra sporter börjar bli mer och mer accepterade och väl ansedda i idrotts-Sverige. Sofia är verkligen värd nomineringen eftersom hon är den mest framgångsrika thaiboxaren vi har i Sverige nu och kanske någonsin. Sen är det extra kul när det är en kvinna som blir uppmärksammad i en så pass mansdominerad sport.

Thabo Motsieloa, kampsportspionjär och tv-personlighet
Välvärd sin nominering dels på merit… hennes titlar talar sitt eget språk! Men med det sagt så är det mer än titlar som imponerar. Sofia tävlar i en viktklass där det kryllar av motstånd. Att ta samma skörd i exempelvis tungvikt är inte av samma kaliber… Sofia är en outstanding atlet och fightas på ett sätt som pekar ut framtiden för kvinnliga pugilister, hon har explosivitet och styrka som väl kan mätas sig med duktiga killar i samma vikt!
Svenska kvinnor har utvecklats enormt på kort tid och tillsammans med Axling står hon i en klass för sig! Slutligen får jag lägga in en brasklapp, den där Sarah Sjöström… suck det kan bli tufft med en sådan konkurrens.

Angela Mamic, EM-guldmedaljör i höstas i thaiboxning
Riktigt roligt att Sofia blev nominerad. Det visar att hårt arbete lönar sig. Samtidigt är det en bonus för thaiboxningen i sig att framgångarna inom sporten lyfts fram.

Diana Kajic, VM-guldmedaljör i jujutsu 2016
Som vilken normalbegåvad människa som helst kan jag inte annat än buga mig i djup vördnad och imponeras djupt av Sofias sportsliga bedrifter. Hon håller så hög kvalitet i det hon gör och jag gläds verkligen åt hennes framgångar. Självklart blir jag glad att kampsporten i allt större utsträckning uppmärksammas utanför kampsportsvärlden och jag är tacksam för att vi har atleter som Sofia som gör det svårt för nomineringskommitterna att bortse från kampsport när de väljer ut idrottare till de finaste priserna.

Sara Hägge, EM-guldmedaljör i kyokushin
Ååå jag blev så himla glad när jag såg Sofias nominering, gick in och röstade direkt! Verkligen roligt att se en kampsportare nominerad. Håller alla tummar för Sofia, hon är så värd detta!

Katarina Gullberg, ordförande för Aikidoförbundet
Glad! Jag gick genast och röstade.

Caroline Ek, kickboxningslegendar och två i Mästarnas mästare 2015
Otroligt kul att en kampsportare är nominerad till Jerringpriset och Sofia är en utmärkt representant för kampsportfamiljen med fina prestationer i bagaget och sitt ödmjuka och hängivna sätt. Hon är väl värd att nå hela vägen fram.

Patricia Axling, som vunnit SM, EM och VM i thaiboxning två år i rad
Mer än välförtjänt. Utan att förringa nomineringen till Radiosportens Jerringpris så hade jag hellre velat se Sofia som nominerad i årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan.

Carl Ryrberg, HEMA-stjärna
Att det är otroligt välförtjänt. Få idrottare har åstadkommit vad Sofia åstadkommit under året och det hade varit mycket märkligt om hon inte blivit nominerad. Hon är en mycket stor idrottare. Jag hoppas hon vinner, både på lördag och Jerringpriset.

Göran Gutiérrez-Aranda, kendostjärna
Att Sofia Olofsson blev nominerad till Jerringpriset är ett stort erkännande, inte minst för henne själv och hennes insatser men också för kampsporten som helhet. I ett sammanhang där kampsporten inte fullt ut accepteras som en idrott så är det ett stark symbolvärde att Sofia och flera andra inom kampsporten erkänns för sina prestationer.

Gabriella Ringblom, världsmästare i amatör-MMA, som 2:a december gör proffsdebut
Härligt med en kvinnlig kampsportare!!!

Lars-Magnar Enoksen, glimapionjär
Min spontana reaktion, är ÄNTLIGEN! En väldigt välförtjänt nomination. Detta gagnar även all kampidrott i ett större perspektivt. Stort GRATTIS till Sofia Olofsson!

Cornelia Holm, MMA-stjärna
Fan va fint! Äntligen en kampsportare nominerad, men samtidigt tänker jag att en kampsportare antagligen inte har en chans mot simmare och vad nu det mer är för idrottare nominerade. Men hoppas att jag blir överraskad även där.

Nils Widlund, kampsportsstjärna
Min reaktion: Riktigt kul att höra. Välförtjänt nominering, hon har ju slaktat världseliten på alla tävlingar, i en tuff viktklass dessutom! Äntligen blir hon ett namn i folkmun.

Rösta på Sofia Olofsson här.

Sammanställning och foto: Jonathan Broberg

30
19
29