”Kungen vill vinna tillbaka sin tron”

SM i thaiboxning i Lomma närmar. Ett stort namn som gör comeback då, efter ett års skadefrånvaro, är Hamza Bougamza.

17 januari 2018  |  Jonathan Broberg

Stjärnan, som vunnit Folkets pris på Kampsportsgalan och har stora meriter från internationella matcher, har varit skadedrabbad under ett helt år. Men nu är han tillbaka – hungrigare och klokare än någonsin.
– Alltså, det här året har jag blivit värsta filosofen. Jag åkt på skada efter skada känns det som, och jag har varit nere på botten och vänt. Jag har mått jättedåligt av att inte kunna träna slag och sparkar och så. Jag har bara rehabat och kört fys, och det är så jävla tråkigt. Men jag förstår vad det handlar om nu.

Foto: Jonathan Broberg

Hur menar du då?
– Alltså, jag har gjort lite som jag har velat förut. Jag har ätit pizza och kebab om jag har velat det, jag har struntat i kostrådgivning och vila och sånt och bara kört. Och jag har ju vunnit, så jag har tänkt att det funkar ju. Och så har man kollat på andra som sköter fysen, kosten och träningen och garvat. Jag har varit kaxig och arrogant på ett sätt, och inte minst mot mig själv. Det har det här året lärt mig.

Vad var det för skador du har haft?
– Det känns som att allt möjligt drabbade mig under året. Jag fick skada i båda meniskerna, en infektion i benet och en inflammation som typ slog ut hela mig. De fick nästan bära mig till sjukhuset, jag kunde knappt röra mig. Det var väldigt läskigt. Så jag har verkligen gått en annan sorts fight under 2017 än vad jag hade tänkt mig, om man säger så.

Nu är emellertid skadorna och sjukdomarna ett minne blott och Hamza Bougamza lovar att 2018 blir betydligt roligare.
– Kungen vill vinna tillbaka sin tron. (skratt)
– Allvarligt, jag har växt som människa under den här tiden och jag kan lova att jag kommer att dra nytta av det också i ringen. Jag har aldrig känt att thaiboxning och MMA har varit så kul som det är nu igen. Jag känner att nu vill jag göra det här i tio år till. Jag vill bli ihågkommen som en legend, som Jörgen Kruth, ungefär. Men resan börjar någonstans om igen i SM och jag känner att jag kommer vara ostoppbar.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

“Vill bli ihågkommen som en av de största”
Bakom SM hägrar också ett annat mål – VM i Mexico.
– Självklart. Men jag är inte med i SM för att vinna och sedan kunna åka till Mexico och dricka Pina Coladas på stränderna. Jag är med för att jag vill försöka vinna VM-guld. Jag vill bli den förste manlige svensk att vinna VM i modern tid. Senast var Rickard Nordstrand. Det är dags att någon ändrar på det där, för Sverige är jävligt bra på thaiboxning.
– Och för min egen del, jag vill bli ihågkommen som en av de största och då måste man vinna VM-guld.

Foto: Jonathan Broberg

Text: Jonathan Broberg
Foto: Jonathan Broberg/Hamid Ershad Sarabi

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4