Cemîl Karahan är nominerad till Årets förebild

30 januari 2018  |  Annie Carriage

MCemîl Karahan har haft ett spännande år, han är regerande Europamästare, han driver ett projekt för barn och ungdomar och han vann både EM-guld och EM-silver under mästerskapen i Lissabon.

Cemîl är inte bara en elitidrottare han är också engagerad i flera samhällsprojekt med idrottslig anknytning.
– Tillsammans med en person driver jag ett projekt där vi erbjudit åtta körkortspaket till de äldre ungdomar som har haft det tufft att lämna ett destruktivt liv bakom sig, målet är att de enklare ska få jobb genom att ha körkort. Vi började med projektet i september och häromdagen tog de första två körkortet och resterande kör upp inom de närmsta veckorna. Jag kör även barn- och ungdomsträningar, det började med att jag lärde ut BJJ och submission wrestling till ungdomarna i Flemingsberg i hopp om att ändra på deras dåliga vanor men även för att det saknades aktiviteter för de efter skolan. I början fick vi låna Fryshusets lokaler för att hålla träningen där men när den möjligheten försvann och ungdomarna fortfarande ville träna så tog jag med de för att träna utomhus, allt från utegym till att backträning. Numera har jag ett samarbete med Medfit gymmet i Flemingsberg där jag möter upp ungarna klockan 6:00 måndag till fredag så att de får träna innan skolan, på lördagar kör vi lite senare tider, berättar Cemîl.

Idrotten gjorde en sen entré i Cemîls liv men det bidrog också till att han jobbar för att andra ska upptäcka den tidigare.
– Idrotten har påverkat mig otroligt mycket, hela mitt liv har formats till det bättre tack vare idrotten. Jag lärde mig att tro på mig själv, att tycka om mig själv och att våga jaga mina drömmar tack vare idrotten. Jag är en person som aldrig tyckte om eller deltog på någon form utav idrottsaktiviteter när jag var yngre, jag började träna för första gången i mitt liv när jag var 18 år gammal och började med kampsporten när jag var 20 år. Jag ångrar mig varje dag, att jag gick miste om idrotten i över 18 år utav mitt liv. Jag tror att idrotten är väldigt viktigt för barn och ungdomar, inte bara för att de ska må bra fysiskt utan även psykiskt. Idrotten håller en upptagen med något positivt, den bygger upp ens självförtroende, den lär en om disciplin, den hjälper en att socialisera och skapa band.

”Jag blev riktigt glad faktiskt, det värmer att bli nominerad i just den kategorin”
– Jag fick höra det häromdagen då en vän skrev till mig, jag blev riktigt glad faktiskt det värmer att bli nominerad i just den kategorin. Sen insåg jag att Alexander är nominerad i samma kategori, blir svårt att slå The Mauler tänker man, skrattar Cemîl.

Text & foto: Annie Bondefelt

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4