Genomgång av viktklasserna inför SM i thaiboxning

I helgen är det dags för SM i thaiboxning, som i år hålls av Frontier Muaythai i Lomma. SB&K:s Jonathan Broberg, som följt thaiboxning på nära håll i många år, har traditionsenligt kikat in i de olika viktklasserna. Och vi börjar med damerna.

21 februari 2018  |  Jonathan Broberg

SM kommer att livestreamas på pay-per-view här.

Lägg märke till att utgångspunkten för den här sammanställningen är de anmälningar som lagts ut.

-45kg
Anne-Mai Palacios, El condor Muaythai IF
Camilla Danielsson, Odenplan Fightgym IF
Moa Persson, BK Slagskeppet Muay Thai

Foto: Benjamin Bayard

Kommentar:
“En stor favorit i denna tre tjejer starka gruppen. Favoriten, som i många år nu, är Camilla Danielsson från Odenplan Fightgym IF. Jag såg Danielsson senast på EM i Paris i höstas och frågan är om jag någonsin sett henne bättre. Det som talar emot Camilla i gruppen är att Anne-Mai Palacios har tagit nya kliv i sin utveckling och att Moa Persson också håller hög nivå. “

Brobergs guldtips: Camilla Danielsson

-48kg
Sofia Holmer, Odenplan Fightgym
Sandra Godvik, Djurgårdens IF Kampsportsförening

Foto: Jonathan Broberg

Kommentar:
“Synd nog bara två i den här viktklassen i år (ifjol var det fyra på förhand). Sofia Holmer har högt tempo i sig och är finurligt framfusig i sin thaiboxning, av det jag har sett. Men detta blir en match som Sandra Godvik bör klara av i mina ögon. Godvik, som skiftat mellan Thailand och Sverige ett tag, har ett frenetiskt tempo i sig som hon också adderat en hel del styrka till. Sandra blir svårstoppad.”

Brobergs guldtips: Sandra Godvik

-51kg
Therese Gunnarsson, Öresunds Muaythai Camp IF
Jessica Pettersson, Odenplan Fightgym IF
Tove Brodin, Fighter Muay Thai Förening
Josefin Lindgren Knutsson, Allstars Kampsportsförening

Foto: Sanja Trbojevic

Kommentar:
”Under de senaste åren har guldet i den här viktklassen stått mellan Therese Gunnarsson och Josefin Lindgren Knutsson. Gunnarsson hade landslagsplatsen ifjol och tog ett brons i EM, medan Lindgren Knutsson haft en enorm utveckling och vann ett VM-brons i Minsk (som ersättare för Sofia Olofsson). I vikten huserar också relativt färska Jessica Pettersson och Tove Brodin, de båda möttes så sent som i december där Tove vann. Jag tror dock att det blir en kamp om guldet mellan Gunnarsson och Lindgren Knutsson igen – och den blir återigen häftig att följa. Men Pettersson och Brodin är två spännande starter.”

Brobergs guldtips: Josefin Lindgren Knutsson

-54kg
Sofia Olofsson, Odenplan Fightgym IF
Anna Höglund, BK Slagskeppet Muay Thai

Kommentar:
”Två anmälda på förhand och jag kan förstå att folk fruktar just denna viktklass. Sofia Olofssons dominans avspeglar sig såväl nationellt som internationellt. Hon lekte hem EM i Paris, hon var överlägsen också mot Iman Barlow på Rumble of the kings och hon har precis kritat på för Glory. Olofsson är en stjärna för svensk idrott i stort. Med det sagt blir det kul att se Anna Höglund från Slagskeppet, som ifjol försökte sig på Olofsson i SM-final. Höglund har precis allt att vinna, framför allt lärdom, med den här matchen.”

Brobergs guldtips: Sofia Olofsson

-57kg
Evelina Wikner, Fighter Muaythai Förening
Livia Malmborg Nygaard, Malmö Muay Thai IF
Emmy Wallin, Frontier Muay Thai IF
Emma Thyni, Öresund Muay Thai Camp IF
Patricia Axling, Odenplan Fightgym IF
Linnéa Sundberg, BK Slagskeppet Muay Thai

Foto: Lena Olsson

Kommentar:
”Ett riktigt getingbo till viktklass. Jag kände direkt när jag kikade på namnen att ett ”wow” är på sin plats. Tre namn sticker i mitt tycke ut lite extra: Evelina Wikner, Patricia Axling och Emma Thyni. Wikner och Thyni är tydligast, åtminstone på pappret, utmanare till den fenomenala Patricia Axling, som dominerat viktklassen i flera år nu. Livia Malmborg Nygaard hör jag en del gott om, men jag har inte sett henne själv så det blir spännande att se vad hon kan uträtta. Emmy Wallin har hemmaplansfördel och Linnéa Sundberg känns också kittlande. En högkvalitativ viktklass, både i topp och i bredd där Axling givetvis är den stora stjärnan.”

Brobergs guldtips: Patricia Axling

-60kg
Linda Östergren, Aneby Muay Thai klubb
Ewin Ates, Öresund Muay Thai Camp IF
Zina Djelassi, Masters Gym Kick & Thaiboxning IF
Stephanie Odqvist, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF
Sara Bengtsson, Halmstad Muay Thai IF
Isa Tidblad Keskikangas, TIP Muay Thai IF

Foto: Matilda Ritzén

Kommentar:
”Också denna viktklass är proppad med klass. Linda Östergren kan mycket väl ta nästa kliv i sin karriär, tekniska Ewin Ates har redan gjort det och utmanar på allvar om guldet, skulle jag säga. Zina Djelassi är ett unikum, men i mina ögon bättre kickboxare än thaiboxare. Sara Bengtsson har varit med ett tag nu och väntar lite på sitt stora genombrott, medan Stefanie Odqvist blir en ny bekantskap för mig. Isa Tidblad Keskikangas är tveklöst viktklassens mest meriterade och borde rimligen vinna i år igen.”

Brobergs guldtips: Isa Tidblad Keskikangas

-63,5kg
Mette Andersson, Varbergs Thaiboxningsklubb
Erica Björnestrand, Öresunds Muay Thai Camp IF

Foto: Jonathan Broberg

Kommentar:
”Enbart två föranmälda i viktklassen och en av dessa är storfavorit till guldet. Erica Björnestrand var tillbaka i landslaget ifjol och visade åter klass. Hennes längd i kombination med hennes smartness som fighter är enligt mig hennes vassaste vapen. Kan vinna på många olika sätt. Mette Andersson har varit med länge nu och berikat svensk thaiboxning, men kommer få det svårt att gå hela vägen till guld.”

Brobergs guldtips: Erica Björnestrand

-67kg
Sofia Junttila, Fight Club Borlänge
Martina Jahnke, Real Fighter Sällskap
Mikaela Persson, Göteborgs Muay Thai IF
Sara Matsson, 5-star Muay Thai IF

Kommentar:
”En öppen viktklass på förhand, där Sverige faktiskt inte skickade någon i -67 till EM. Möjligen en saknad så klart efter att Bea Malecki valde MMA. Men Mikaela Persson är briljant i sina bästa stunder, med snabb och träffsäker stil. Sara Matsson är tillbaka efter en del skador och kan hon äntligen få till det kan det räcka väldigt långt. Hon slår stenhårt. Martina Jahnke har också vapen som kommer ställa till det och Sofia Junttila blir bara bättre och bättre. Egentligen borde Persson vara en favorit till guldet, men något säger mig att Sara Matsson tar hem detta.”

Brobergs guldtips: Sara Matsson

-71kg
Lina Bergly, Arvika Boxning Camp IF
Pernilla Palm, Real Fighter Sällskap
Emma Stonegård Abrahamsson, TIP Muay Thai IF
Angela Mamic, Öresund Muay Thai Camp IF

Kommentar:
”Jag fortsätter att sakna Anna Strandberg som inte kommer till start i SM, men samtidigt ber jag er alla hålla ögonen på Angela Mamic. Jag såg henne vinna EM i Paris i höstas och det var det bästa jag sett henne prestera. Mamic är stentuff, viker inte en tum och har slipat in en vacker teknik till detta. En underbar personlighet också. Pernilla Palm är ofta med och gör bra ifrån sig, och kommer inte ge sig i första taget. Lina Bergly har vuxit till sig lite och är en stor talang. Emma Stonegård Abrahamsson är klurig och vann bland annat 2016 över Anna Dahlbom. Men Mamic är den stora favoriten till guldet.”

Brobergs guldtips: Angela Mamic

-75kg
Elina Nilsson, Fighter Muay Thai Förening

Foto: Jonathan Broberg

Kommentar:
”Elina är ensam anmäld i viktklassen vilket är trist förstås. Att Nilsson är tillbaka på allvar gläder något oerhört. Hon är utan tvekan en av svensk thaiboxnings största namn under senare år och har vunnit medalj i samtliga internationella mästerskap hon har ställt upp i, med två VM-guld som största meriter också. Om Nilsson kommer upp i standarden som hon hade förr är det i det närmaste medaljgaranti för svensk del.”

Snart kommer också en genomgång av herrarnas viktklasser.

Sammanställning: Jonathan Broberg

2
0
1