Genomgång av viktklasserna inför SM i thaiboxning

I helgen är det dags för SM i thaiboxning, som i år hålls av Frontier Muaythai i Lomma. SB&K:s Jonathan Broberg, som följt thaiboxning på nära håll i många år, har traditionsenligt kikat in i de olika viktklasserna. Vi fortsätter idag med herrarnas viktklasser.

22 februari 2018  |  Jonathan Broberg

SM kommer att livestreamas på pay-per-view här.

Lägg märke till att utgångspunkten för den här sammanställningen är de anmälningar som lagts ut.

-57kg
Dennis Navarro, Odenplan Fightgym IF
Johan Nörgaard, South Side Muay Thai IF
Jonathan Åman, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening

Kommentar:
”I mina ögon en helt öppen viktklass. Dennis Navarro är ett namn jag hör allt mer frekvent, förlorade förvisso i en match i januari men utvecklas stadigt. Johan Nöörgard ska bli kul att följa och Jonathan Åman bär favoritskapet när nu namnen Zeray inte kommer till start. Åman var i final ifjol och har slagläge.”

Brobergs guldtips: Jonathan Åman

-60kg
Alireza Mehrvash, BK Slagskeppet Muay Thai
Hamza Bougamza, Allstars Kampsportsförening
Isak Pauli, Odenplan Fightgym IF
Sharif Rahimi, Klubb Stockholm Muay Thai
Filiph Waldt, Göteborg Muay Thai IF

Foto: Jonathan Broberg

Kommentar:
”Två tydliga förhandsfavoriter i den här viktklassen, Hamza Bougamza och Filiph Waldt. Samtidigt ska man inte räkna ut Alireza Mehrvash, som har potential att skrälla. Sharif Rahimi gör en intressant SM-start och talangen Isak Pauli har jag hört en del gott om, även om jag inte sett honom in action själv. Men meritmässigt står det mellan Waldt och Bougamza. Waldt vann ett sensationellt VM-silver ifjol och slog igenom med dunder och brak. Bougamza är tillbaka efter ett tungt fjolår men kommer han upp i normal standard bör det bli ett guld. Gör han det inte vinner nog Waldt guldet – så jämt kan det bli. En av SM:s största potentiella matcher kan det också bli. Otroligt svårt att plocka ut ett guldtips, men måste jag faller mitt val på Bougamza.”

Brobergs guldtips: Hamza Bougamza

-63,5kg
Nasim Kazem, Göteborg Muay Thai IF
Max Elo, Allstars Kampsportsförening
Filip Sakic, Golden Leaf kickboxningsklubb
Freddy Gonzalez Castro, IF Vasa Pretorian
Mathias Jonsson, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Peter Rispling, South Side Muay Thai IF
Idriss Chab, Öresund Muay Thai Camp IF

Foto: Jonathan Broberg

Kommentar:
”En av SM:s större viktklasser sett till antalet, och den är väldigt spännande på pappret. Båda finalisterna från ifjol, Jonas Berglund (som vann) och Gabriel Tutak saknas. Hårtslående Mathias Jonsson från Tullinge kommer vara med i kampen om guldet, något annat har jag svårt att se. Men han byter viktklass, ifjol vann han -67-kilosklassen, och det är inte alltid alldeles enkelt. Nasim Kazem är skicklig och blir svår att överlista. Idriss Chab kom fram som en jättetalang för ett par år sedan, och månne är det hans tur att ta hand om viktklassen i Sverige. Också Max Elo är ett spännande namn för framtiden. Freddy Gonzalez Castro och Peter Rispling återfinns i viktklassen, och båda besitter spets som blir jobbigt att möta.”

Brobergs guldtips: Mathias Jonsson

-67kg
Alexander Welin, Fighter Muay Thai Förening
Eric Engström, BK Slagskeppet Muay Thai
Josef Huss, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Kenny Hong, Anderstorps Kickboxningsklubb
Leo Eshagi, Göteborgs Muay Thai IF
Marcus Kenstam, Odenplan fightgym if
Mathias Carlson, IF Ironman Fighting Academy i Norrköping
Nils Olsson, Arvika Boxing Camp IF
Raafat Al-Maliki, Malmö Muay thai IF
Thomas Bodfält, IF Vasa Pretorian

Foto: Jonathan Broberg

Kommentar:
”Ännu en stor viktklass med många fina matcher att se fram emot. Nils Olsson kom fram som superlöfte under VM i Malaysia 2014, då han blev förste svensk att vinna junior-VM-guld. Sedan har jag väntat på det där riktiga genombrottet som senior, kanske kommer det nu. Raafat Al-Maliki är en stor profil som utvecklats jättemycket de senaste åren och är utrustad med en otroligt vacker stil, och han blir väldigt svår att stoppa. Också Alexander Welin är kompetent och kommer att gå långt i SM. Leo Eshagi är en talang för framtiden, likaså Josef Huss. Och vad kan Mathias Carlson och Marcus Kenstam, båda meriterade, göra? Thomas Bodfält och Kenny Hong blir nya bekantskaper för mig.”

Brobergs guldtips: Nils Olsson

-71kg
Adel Ekvall Halila, Halmstad Muay Thai IF
Jonathan Larsson, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Kevin Mickelsson, 5-Star Muay Thai IF
Michel Väisänen, El Condor Muay Thai IF
Robbie Daniel, Malmö Muay thai IF
Shwana Kadirzada, IF Ironman Fighting Academy i Norrköping
Abdallah Habib, Allstars Kampsportsförening
Sanny Dahlbeck, Odenplan Fightgym Idrottsförening

Foto: Jonathan Broberg

Kommentar:
”Sannolikt den herrviktklass med mest kvalitet på pappret. Adel Ekvall Halila är äntligen tillbaka och kommer han upp i nivå blir det åka av. Kevin Mickelsson besitter stor talang och redan samlat på sig tunga meriter och gått en del stora matcher. Men de två som sticker ut är förstås Sanny Dahlbeck och Abdallah Habib. Dahlbeck är egentligen i en klass för sig, skulle jag säga, men Habib är extremt svår att möta och har kanske Sveriges bästa knäkombinationer. De både möttes i SM-final ifjol, en match jag fortfarande tänker tillbaka på med ett leende. Jonathan Larsson är en bra thaiboxare som aldrig ger sig och sedan blir det kul att se vad Michel Väisänen kan åstadkomma. Shwana Kadirzada och Robbie Daniel finns också som fina tillskott i viktklassen.”

Brobergs guldtips: Sanny Dahlbeck

-75kg
Gabriel Celsi, Allstars Kampsportsförening
Adam Johansson, Varbergs Thaiboxningsklubb
Ludvig Forsberg, Malmö Muay thai IF
Marcus Sundin Liljedorff, Halmstad Muay Thai IF
Otman Boujrad, Fighter Muay Thai Förening
Farhad Shahzada, Chae Taekwondo klubb Hässleholm

Kommentar:
”En mycket svårtippad och på förhand spännande viktklass. Ifjol vann Constantino Nanga vikten, men han har gått upp en viktklass till i år. Ludvig Forsberg var i final ifjol och det känns som ett bra läge för honom att ta sig överst på prispallen. Men det finns det några fler som gärna vill det också; Gabriel Celsi finns det god kvalitet i där främst rörelsemönstret och ”nypet” i nävarna känns som farliga vapen. Marcus Sundin Liljedorff har varit med ett tag nu och vill säkerligen blanda sig i toppstriden. Othman Boujard är en fin thaiboxare som mycket väl kan gå hela vägen även han. Adam Johansson från Varberg står också på tillväxt redo att blomma ut.”

Brobergs guldtips: Ludvig Forsberg

-81kg
Constantino Nanga, Allstars Kampsportsförening
Joakim Hägg, Göteborgs Muay Thai IF
Johan Andersson, Öresund Muay Thai Camp IF
Kim Dahlgren, Halmstad Muay Thai IF
Mattias Larsson, Föreningen Fightgym Borås
Max Andersson, Real Fighter Sällskap
Mohammed Abdallah, Malmö Muay thai IF

Foto: Jonathan Broberg

Kommentar:
”Man kan tycka att ”Costas” bör vinna denna viktklass. Och det tror jag också att han gör. Men han har också bytt vikt och det är per definition inte helt lätt alla gånger, och han har också bytt klubb. Med det sagt är Nanga en stor profil med enorm potential och är i sina bästa stunder en internationell stjärna redan nu. Största motståndet kommer från skånskt håll, skulle jag tro. Johan Andersson har galant klarat av omväxlingen från junior till senior och tog EM-medalj i Paris i höstas. En smart och stark idrottare. Kim Dahlgren gillar jag och Mohammad Abdallah blir en kul bekantskap. Joakim Hägg är erfaren och tuff och kommer vålla bekymmer för sitt motstånd. Mattias Larsson och Max Andersson får det nog tufft i det här sällskapet.”

Brobergs guldtips: Constantino Nanga

-86kg
Andreas Gardasevic, Halmstad Muay Thai IF
Isak Tens, Allstars Kampsportsförening

Foto: Jonathan Broberg

Kommentar:
”Bara två i den här vikten som brukar vara betydligt större. Saknas gör bland annat Erik Berglund men å andra sidan återfinns stjärnskottet Andreas Gardasevic som ifjol stod för en dunderknall när han vann EM-guld. Jag var själv i Paris och såg när svensken tog thaiboxnings-Europa med storm, och jag häpnade faktiskt över det jag såg. Enorm potential. Isak Tens är spännande men får finna sig i att vara underdog.”

Brobergs guldtips: Andreas Gardasevic

-91kg
Jimmy Jannesson, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF

Kommentar:
“Ifjol vann Wassim Elkassem viktklassen men han kommer tyvärr inte till start, så Jimmy Jannesson blir mästare i kavaj, som man säger. Trist, förstås. I synnerhet eftersom jag bara hört väl om Jannesson och det hade varit kul att se honom in action.”

Här finns genomgången av damernas viktklasser

Sammanställning: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4