Foto: Hamid Ershad Sarabi

Att vara med och påverka lockar inte tillräckligt

Årsmötet i förbundet är egentligen vår viktigaste dag. Det är då medlemmarna har chansen att bestämma hur de vill att förbundet styrs. Medlemmarna bestämmer. Men hur är det egentligen med medlemsdemokratin, och varför kommer inte fler på årsmötet.

8 mars 2018  |  Jonathan Broberg

Vintern biter sig fast utanför oss, och greppet den har verkar inte avta. Mars betraktar jag gärna som en vårmånad, men prognosen för vår ser inte precis lovande ut där snön åter faller över huvudstaden och termometrarna visar minusresultat.

Jag greppar emellertid efter vårtecken och ett som är säkert är att det snart vankas årsmöte. Det har fått mig att tänka lite på en sak – varför kommer det så få föreningar till vår stämma?

Ifjol var det endast 99 av våra drygt 700 föreningar som medverkade och i underförbunden kan det vara oerhört tunt med besökare.

Jag kan bara kika på mig själv. Jag är medlem i en fotbollsförening, i korpen, och i en golfförening – jag har aldrig besökt golfföreningens stämma, fotbollens gick jag på när jag jobbade i föreningen (men inte efter det) och korpen har jag heller inte besökt.

Vad det beror på har jag nog aldrig analyserat eller ens funderat över. Jag visste att fotbollsföreningen hade årsmöte i går – men jag prioriterade att göra annat istället, trots att jag på kvällen konsumerade fotboll i form av Champions League-matchen Tottenham-Juventus.

Jag tror att jag talar för en hel del fler än mig när jag menar att årsmöten i regel är en lång gäspning. Det är faktiskt skittrist ofta. Och i jämförelse med den idrottsliga glädjen i själva utövandet är det ljusår i skillnad.

SB&K:s stämma utgör inget undantag. Lägg därtill att det för föreningar ute i landet kostar att ta sig till årsmötet, och dessutom gäller det att ha haft tid att sätta sig in i frågor för att mötet ska bli relevant..

Och just i den delen, det kommunikativa, har jag verkligen känt att vi kan göra mer för att pusha årsmötet – att via kommunikation göra årsmötet lite mer upplyftande, lite mer tillgängligt.

Vi har exempelvis i många år satsat på en verksamhetsberättelse i bokform och vi har försökt lätta upp stämman med talk-shows och så vidare. Och förbundet står också för lunch för de som behagar ta sig till stämman.

För att försöka öka deltagandet, eller åtminstone tillgängligheten kring årsmötet, vill jag få till en livesändning i vår webb-tv från mötet och vi kikar på möjligheten att införa ett digitalt röstningsförfarande kring årsmötet.
Vi har också medvetet lagt Kampsportsgalan år efter år samma dag som stämman, i ett försök att locka några fler medlemmar till mötet. Dessutom kommer vi också att släppa ett poddavsnitt den 16:e mars som helt och hållet inriktar sig på årsmötet och Kampsportsgalan.

Men vi kan förstås göra mycket mer. För helt klart är det så att det idag inte räcker med att locka folk till årsmöten med devisen ”var med och påverka”.
Vi måste kika på framtida alternativ, tror jag.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

2
0
1