Martina Gramenius har guld i sikte när VM avgörs på hemmaplan

15 november 2018  |  Annie Carriage

PR-konsulten Martina Gramenius från Stockholm har haft en strålande karriär inom brasiliansk jujutsu där hon tidigare vunnit både VM och EM-medaljer, nu är hon redo att ta sig an VM i Malmö i stilen ne wasa.
– Det ska bli jättekul! Jag har aldrig tävlat något stort mästerskap på hemmaplan förut, säger Martina Gramenius till budokampsport.se

Martinas målsättning att ta hem guldet till Sverige är mer än realistisk, förutom tidigare framgångar i BJJ vann hon höstens prestigetävling i jujutsu, German Open.
– Det kändes superskönt! Såg att ett par namn finns i anmälningslistan även till VM så det känns skönt att ha lite koll, säger Martina.

Martina har tränade jujutsu under tonåren innan hon för sex år sedan började med BJJ där vi är vana att se henne i mästerskapssammanhang. Men nu är det dags för jujutsu.
– Det ska bli jättekul! Reglerna är ungefär samma som i UAEJJF och i den federationen har jag tävlat en hel del så den biten är jag ganska van vid. Däremot blir motståndet lite annorlunda. Jag tror att det är fler som har bakgrund inom judo och traditionell jujutsu, så de spelar lite annorlunda än jag är van vid. Jag har deltagit i en tävling arrangerad av IJJF och det var mina lärdomar från den iallafall. Men det är några i viktklassen som även tävlar mycket under IBJJF och UAEJJF så en del har jag koll på då jag mött dem förut eller sett dem på tävlingar, säger Martina.

Martina har haft ett intensivt år med mycket tävlande och en hel del resande, något som gör upplägget extra komplext är avsaknaden av tydliga tävlingssäsonger.
– Jag har kört på så mycket jag bara kan. Det är lite knepigt ibland med bjj då vi inte har några tydliga säsonger som andra idrotter, speciellt om man som jag tävlar både med och utan dräkt i olika federationer. Jag tränade mer uppbyggnadsträning och styrka i somras då jag hade en paus från tävlandet, och nu har det blivit mer fokus på bjj och kondition, säger Martina.

Martina kommer att tävla i ne wasa* -70 kg och målsättningen är guld. I en potentiell VM-final skulle hon gärna möta jordanska Yara Kakish.
– Vi möttes i semifinalen i Abu Dhabi förra året och hade en riktigt kul och jämn match. Jag har mött några stycken andra som kommer delta förut, men de flesta namnen är nya för mig, avslutar Martina.

*Ne wasa
En stil där man alltid börjar stående och försöker hitta nedtagningar för att sedan föra en markkamp, inga slag- eller sparktekniker tillåts. Vinst kan ske genom poäng eller olika typer av submissions och lås.

VM i jujutsu pågår mellan 23-25:e november i Baltiska Hallen, Malmö. Sverige ställer upp med en trupp om 14 deltagare i stilarna ne wasa, fight och duo.
Biljetter till evenemanget går att köpa på plats, mer info finns här.

Text: Annie Bondefelt
Foto: Arkivbild

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4