Tio år efter VM-guldet – chans att skriva om historien

Jag åkte och träffade kampsportsveteranen Linda Lindström på hennes hemmaklubb Nacka Dojo. Vi slog oss ned i soffan inne i klubbrummet och pratade om allt ifrån guldsikte till en skada hon nyligen ådrog sig.

15 november 2018  |  Jonathan Broberg

Jag och Linda ses runt lunch och när vi slår oss ned i klubbrummets gigantiska soffa har Linda precis tränat klart för idag. Hon har hunnit med 45 minuters löpträning, 20 minuters styrka, ett karatepass på 45 minuter och Simon Skölds boxpass som håller på i en timme. Hon har även lyckats klämma i en 30-minutersbehandling hos klubbens naprapat Oskar Skatt, Naprapatvärkstan, som huserar i Nacka Dojos lokaler.

Träningsrutiner inför VM
Inför VM har Linda ett träningsschema som hon följer där hon får in all den träning som hon kan få in på de timmar om dygnet som är möjligt. Måndag, onsdag och fredag är det träning hos Waldo Zapata på SPR där hon även sparras med Anna-Maria (svartbälte på SPR) innan privatpasset i BJJ med Waldo börjar. Efter det åker hon hem och springer och beroende på hur kroppen känns åker hon till Nacka Dojo och kör lunchpasset, mer BJJ! Måndagar och onsdagar är det även sportjujutsu på schemat och efter de passen kör hon crosstrainer för att träna kondition men även för att hålla vikten, det är en kombination. Linda ligger på någonstans mellan 20-25 träningstimmar i veckan.
– Men där har jag ju också hjälp av underbara fantastiska Jill Holmström med dieten, som ser till att jag framförallt orkar träna. Så att jag går ner i vikt samtidigt som jag har energi. Och speciellt nu när jag inte har kunnat sparras så mycket som jag har velat på grund av en skada så har jag mer konditionsträning och vi har också fått se över dietschemat ett par gånger men uppenbarligen ger det resultat eftersom jag börjar närma mig där jag ska vara nu.

Landslagsläger i Malmö
I helgen som varit har det varit landslagsläger då hela teamet var nere i Malmö för att både att träna men även för att umgås och känna in kommande VM. Linda och gänget från Nacka Dojo åkte ner till Malmö på fredagen och redan på kvällen samlades ett gäng och körde ett bra pass, berättar Linda. Till fredagspasset hade Linda även bjudit med den danska tjejen i viktklassen över som Linda själv ska tävla i för att få möjlighet att sparras med någon i hennes egen storlek.
– Det var ett bra pass. Vi körde känsla-pass, slag och spark och mycket tajmingdelar.

Rob Haans, landslagstränare för fightingdelen, håller träningar för motionärer på Träningsbutiken Dalby, där landslaget höll hus under lägret. Linda säger med ett leende på läpparna att Rob höll ett cirkelträningspass på lördagsmorgonen med sina glada motionärer som han slängde in landslaget i.
– Till deras förskräckelse tror jag (skratt) men det var jätteroligt. Ett bra pass med massvis med stationsövningar och det är ju lite spännande att blanda. En bra start på dagen helt enkelt! Hon fortsätter:
– Vi körde två pass – ett fightingpass, och eftersom jag är med i Newaza-landslaget också, så får jag varva eftersom jag inte kommit på hur man klonar sig ännu, det är min nästa utmaning i livet tror jag (skratt).

Linda fick alltså köra ett pass med Rob och fightinggänget och ett med Newaza-gänget där Martin Ingholt är landslagscoach. Hon berättar att det var två bra pass med mycket fokus på känsla. Det mesta är gjort och det mesta ska vara klart, så nu handlar det bara om att paketera det sista och få med sig en bra känsla ut av det här säger Linda med en mer allvarlig ton i rösten.

Foto: Jenny Svensson

För tio år sedan, 2008, tävlade Linda i Baltiska hallen där VM även hålls i år. Då hon tog hem guldet i sin viktklass (-55 kg) men hon minns inte mycket mer än så från den tävlingen. Hon minns dock hur medaljerna var uppradade.
– Jag har förvånansvärt få minnen av den hallen måste jag erkänna. Jag kan inte komma ihåg riktigt var jag värmde upp. Jag minns var pallen stod och det var typ det som var det viktiga. Inför tävlingar så brukar jag gärna vilja gå förbi podium-bordet och kolla in medaljerna där jag väljer ut vilken som är min. Det här är någonting annat för mig nu än vad det var då, även om det är VM igen, Baltiska hallen igen, Malmö igen.

Vad är skillnaden denna gång?
– Då var då och nu är nu och det är ju någonting helt annat. Då hade jag gjort ett VM 2004 i Madrid, ett VM 2006 i Rotterdam och VM i Malmö var då ”grand final” liksom. Det här är två barn senare, ett liv senare, men en lika stor satsning ska jag säga fast på kortare tid. Men jag tror också att jag måste hålla det så för mig; att det som var då kommer alltid att vara då, det kommer alltid vara en VM-medalj där. Nu är jag på jakt efter två (säger hon och ler stort), så det är någonting annat, det är två lag (fighting och Newaza).

Utöver träningen inför tävlingen var laget under lägret ute på en gemensam middag på det hotell som de ska bo på under VM och avslutade helgen med Zumba innan de begav sig hem till Stockholm igen.
– Planen var nog att vi skulle ut och springa men de insåg att tiden inte höll så att det blev en timme Zumba med Rob istället.

Linda sammanfattar helgens läger och säger att hela helgen har gått i temat mycket glädje, skratt och koordination (skratt), det har varit jätteroligt och laget börjar bli redo att leverera. Det har varit en skön känsla och glad stämning i laget och det är ett riktigt bra lag och det börjar kännas att det inte är många dagar kvar tills vi ska åka ner till Malmö och Baltiska hallen igen. Det har varit ett bra läger.

Den stora satsningen (DSS)
Jag och många fler som följer Linda på Instagram har kunnat se att den senaste tidens uppdateringar handlar om den stora satsningen (DSS). Jag frågade Linda vad det innebär och vad är den stora satsningen är för henne.

Linda skyller på förbundskapten Michael Kuntz och berättar om hur det hela startade efter lite övertalning från hans sida. Redan när förhandlingarna om vart VM skulle hållas och om det skulle hållas i Malmö började Michael hinta Linda om tävlingen och fråga om hon inte ska köra när det nu blev bestämt att det kommer att hållas i Malmö. Linda ställde då ett krav, och det var att hon måste få testa en tävling först och det fick hon. Det blev German Open oktober 2017 och då i viktklass -55 kg. Något Linda inte var beredd på var den nervositet som föll över henne precis innan tävlingen.
– Jag har ju ändå tävlat i BJJ under de här åren, så har ju ändå tävlat en del men det var verkligen fruktansvärt, jag trodde nästan jag skulle börja gråta när jag klev upp på mattan. Klev i alla fall upp och fick dessutom möta Martyna Bieronska som jag vann över i finalen 2008, alltså den största rivalen jag hade då och fick storpisk kan jag säga. Hon drog mig i backen med världens Ippon!

Efter matchen hade Martyna tittat på Linda med glimt i ögat och sagt att ”det där var för VM 2008”. Det var här någonstans som Linda ändå kände att det finns mer att ge, hon hade inte gett allt inför den tävlingen och heller inte tränat sportjujutsu kontinuerligt på tio år. Hon berättar att hon dock har fuskat lite och hoppat in i karate-SM när de behövt en lagmedlem men hennes slag och sparktekniker satt inte alls där de skulle. Spark och slagen tajmade inte alls på det sättet som det gjorde för tio år sedan.
– Så Micke fick som han ville kan får säga, den jäkeln (ler med glimten i ögat), men jag är ju också väldigt glad och tacksam för det naturligtvis! Men det jag sa när Micke frågade mig var att då ska det vara någonting annat. Ska jag göra det här så ska jag göra det i en annan viktklass. Jag vill inte göra det i samma viktklass, jag vill ha mitt VM-guld jag hade, och det får vara så.

Den stora satsningen handlar om vägen till de två VM-guld Linda har som mål att ta hem. All träning inför VM och att göra allt 100 %. För att hinna med 20–25 timmars träning i veckan finns inte tid för allt som ingår i det vanliga livet, exempelvis har Linda fått beviljad tjänstledighet från sitt arbete och det är hon väldigt tacksam för. Hon har i princip kunnat satsa 100 % för att kunna göra allt hon behöver inför tävlingen.
– Jag har nött min judo, jag har nött min karate, jag har nött mina övergångar och jag har ju ett fantastiskt gäng här på Nacka med Freddan, William och Fanny, vilket är superroligt att få vara med. Och även våra fantastiska ungdomar, vi har ju Emma Lette som tar juniorguld, och Lovisa och Madde som är perfekt i min storlek så att jag har allt för träningen. Jag hade inte kunnat träna mer, tror jag, än det jag har gjort.

Skadan Linda ådrog sig under German Open 2018 har dock hindrat henne i hennes sparring, hon har inte kunnat sparrats på det sätt hon velat men säger att hon försöker tänka positivt på det istället och vända det till att nöta sin teknikdel i den biten tills hon har kunnat sparras fullt ut igen. Linda avslutar svaret på frågan om den stora satsningen med att ”ska jag göra det här måste det vara till 100 % och då är det ALL IN! När hon säger all in kontrar jag med att påstå att det är väl ”Linda” med all in!? Hon svarar att ”ja det är väl så, eller mest på” och skrattar.

Under VM-veckan kommer det bli lite lugnare på träningsfronten för Linda. Hennes sista ”riktiga” pass kommer förmodligen vara på tisdagen. Ett lugnare känsla-pass i karate med hennes gamla landslagskollega Joanna Stassos som är bra på att lägga upp fokuspass. Lite kortare pass med mycket energi och ”lagra i musklerna” och beroende på hur Linda ligger till viktmässigt kan det bli lite löpträning också.

Tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor, är det något du vill tillägga?
– Jag oerhört tacksam för att jag blev övertalad att köra VM för jag har fått chansen att köra med ”the upcomings”, alltså det nya gänget och juniorerna på Nacka dojo. Alla är helt fantastiska, och bara att få lära känna dem och att få vara med och förhoppningsvis hjälpa dem med någonting. ”Man har några ess i rockärmen förhoppningsvis”. Men sen att också få hänga med Freddan, William och Fanny och göra den biten, det är roligt för min egen del. En underbar känsla är också att den här klubben ger en ju verkligen alla förutsättningar och en underbar känsla inför tävlingen. BJJn är också lika fantastisk men nu fick jag förmånen att hälsa på i sportjujutsun igen som jag inte har gjort på många år, det blir ju lite så beroende på vad man själv tränar.

Lindas tävlingar under året:
Hamburg Open 10-11/2 viktklass -55, fighting guld, Newazan var det för få tjejer så Linda fick köra med killarna och tog ett brons.
Dutch Open 24-25/3 viktklass -55, storstryk i fighting, guld i Newaza.
Paris Open 28-29/4, viktklass -55, ingen medalj i fighting, silver i Newaza.
EM 1/6 viktklass -49, ingen medalj i fighting, silver Newaza.
German open 6/10, viktklass -49, guld i fighting, skadad så kunde inte köra Newaza.

Text och foto: Jenny Svensson

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4