Arash Hadiha hoppas byta ut bronsvalören till ett guld

22 november 2018  |  Annie Bondefelt

Arash Hadiha har sedan tidigare ett VM-brons i jujutsu när han tävlade för det iranska landslaget, i den svenska landslagsdressen debuterade han på Paris Open där han tog hem guldet och i somras kammade han EM-bronset i polska Gliwice. Nu är hans förhoppning att byta ut bronsvalören till ett guld.

Malmöiten kommer att tävla i stilen fighting* och uppladdningen inför VM har rullat på.

– Hela året har jag varit fokuserad på att förbereda mig inför mästerskapet. Förutom att jag hade lite otur med tummen och var tvungen att operera mig har allt gått som det ska. Jag är nöjd med förberedelserna såhär långt, säger Arash.

Arash har fokuserat på att bredda sig repertoar för att aldrig vara förutsägbar när han möter sina motståndare.
– Efter EM så bestämde jag och min coach, Rob, oss på att fokusera på det som jag hade mer behov av. Till exempel karate eftersom mina motståndare nu sett mig tävla och visste vilka tekniker jag använder vanligtvis, vi tyckte det var dags och byta rutiner. En stor support på vägen har också varit mina förberedelser av fysisk träning, konditionsträning som jag har fått hjälp med av huvudcoachen i det iranska judolandslaget, Mohammad Mansouri, säger Arash.

Att det är ett hemma-VM gör skillnad, på ett positivt sätt.
–  I början hade jag mer press på mig själv och var mer nervös men nu känns det tvärtom till och med. Jag bor här, känner mig mer trygg när det kommer till att veta var allt ligger. Jag behöver inte packa eller tänka på att jag glömt och ta med något viktigt eftersom jag bor i samma stad till och med. Jag stressar inte lika mycket helt enkelt, berättar Arash.

Och stämningen truppen är bra nu dagen innan mästerskapet drar igång.
– Stämningen är kanon! Alla är taggade, alla pushar varandra. Det kunde inte ha varit bättre, de är som en familj utanför familjen. När vi kör tillsammans har vi det riktigt roligt, säger Arash.

Och målsättningen med helgen är given.
– Jag har alltid höga krav på mig själv och siktar alltid högt men den här gången siktar jag helt enkelt bara på Guld. Det spelar ingen roll vem mina motståndare är, jag kör mitt eget race och jag ser fram emot att lyssna på nationalsången igen, avslutar Arash.

Text: Annie Bondefelt

Foto: Arkivbild

*Fighting
En blandning mellan karate, judo och brottning, där det gäller att ta poäng i varje del. Lyckas man kan man vinna på ippon (teknisk överlägsenhet). Man kan även vinna på poäng om matchen går tiden ut.

VM i jujutsu pågår mellan 23-25:e november i Baltiska Hallen, Malmö. Sverige ställer upp med en trupp om 14 deltagare i stilarna new asa, fight och duo.
Biljetter till evenemanget går att köpa på plats, mer info finns här. 

Text: Annie Bondefelt
Foto: Arkivbild

3
5
6