Första svenska internationellt licenserade kickboxningsdomaren

2018 kommer snart att läggas till handlingarna. Ett år som Sverige har fått sin första internationellt licenserade kickboxningsdomare. Camilla Jörneheim siktar dock högre än att bara vara historisk.
– Dömandet skiljer sig en del från den inhemska kickboxningen till den internationella, det gör det, säger hon till budokampsport.se.

14 december 2018  |  Jonathan Broberg

Det var när WAKO, det internationella kickboxningsförbundet, bjöd in till ett läger i Bulgarien som Camilla Jörneheim, sedan några år tillbaka en frekvent domarröst inom svensk kickboxning, blev intresserad av att satsa vidare på domarrollen.

Kickboxningsförbundet skickade ut intresseförfrågan till domare att åka till Bulgarienlägret men när ingen riktigt visade intresse undrade Camilla om hon kunde få åka.
– Jag kände direkt att det var fantastiskt kul och något jag ville bli bättre på. Jag är lite sådan som person, jag vill lära mig så mycket som möjligt om det jag tar mig an. Jag fick senare chansen att döma under EM, och det var första gången sedan 2009 som Sverige skickade en domare till ett stort mästerskap.

Domarparet – Bergh och Jörneheim
Och just 2009, i det lite mytomspunna mästerskapet i österrikiska Villach, fanns domaren Mikael Bergh med. Idag, nästan tio år senare är Bergh och Jörneheim en familj som lever i Jönköping och har en dotter tillsammans. En riktig kickboxningsdomarfamilj, således.
– Det skulle man kunna säga, men vi pratar faktiskt inte så mycket om kickboxning och dömande som man kanske kan tro. Vi har annat gemensamt i livet också. Men det är klart, när jag sade att jag ville göra den här satsningen var Micke direkt väldigt förstående och stöttande och tyckte det var roligt.

Hon menar att det skiljer sig en hel del, både tekniskt och regelmässigt, att döma internationellt.
– Det finns detaljer i som skiljer sig en hel del och på det stora hela är det mycket nytt att ta in. Jag gillar att vi domare verkligen sammansvetsas och alla hjälper varandra framåt under tävlingar. Det gör det hela ännu roligare.

Framtiden för Jörneheim och hennes domarroll ser ljus ut. 27-åringen dömer fortsatt frekvent i Sverige och hoppas få följa med till nästkommande VM.
– Det finns många saker i mitt dömande att utveckla och jag lär mig hela tiden. Det vore jättekul att få döma VM på sikt och på längre sikt kanske jag öppnar upp möjligheten för flera svenska domare även internationellt. Men just nu försöker jag bara samla på mig så många erfarenheter det går.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Isabel Gadow

3
5
6