Nils Widlund: livet med kampsporten växer med åren

2008 debuterade Nils Widlund i SM-sammanhang i kickboxning. Då slutade med ett guld. Imorgon, lördag, är det SM i Skurup och Widlund, som vuxit till en av svensk kampsports riktigt stora profiler, ser med ro fram emot ännu ett SM.
– Killarna man möter nu är där jag var en gång i tiden, de är hungrigare, men jag har inga problem med det, säger han till budokampsport.se.

17 maj 2019  |  Jonathan Broberg

Förra helgen gick Nils Widlund en match på galan The Blitz. Det blev som det oftast har blivit under hela Widlunds karriär: en seger.

När han i solskenet slår sig till ro med en kaffe i handen och lutar sig tillbaka, tar en klunk och sätter på sig solglasögonen, kan han med råge se tillbaka på en fantastisk karriär. Samtidigt är den inte slut, kampsportandet är månne fortfarande bara i ett begynnande skede för honom.

Även om tidvattnet är på väg att vända.
– Alltså, jag ser det lite så här. Jag tycker det är så jäkla kul att gå matcher och göra det tillsammans med kompisar och hela den grejen. Men att efter en match sätta sig och ta en öl och känna att man gjort något man verkligen gillar, det är den känslan jag fortfarande vill åt.

Widlund är idag 32 år. Ingen ålder alls för en kampsportare. Men han ser ändå att hans egna tävlingskarriär på allvar börjar nå sin pik.
– Ja, kanske är det så. Eller så är det. Jag har också varit i en fas sedan ett par år där jag tagit matcher för att jag tycker det är kul, snarare än något annat. 2016 åkte jag till World cup i kickboxning som ledare, var det tänkt. Men jag kände då att jag lika gärna kunde vara med själv också, och så vann jag. Lite så känner jag inför SM i helgen också. Jag åker dit för att hjälpa några på klubben och är jag ändå där kan jag ju lika gärna ställa upp själv, skrattar han.

Kampsporten för Widlund var en gång hans egna karriär, han egna tävlande. Idag är kampsporten så mycket mer. Det är vänskaper för livet, det är coaching av andra, hålla pass och så lite matcher för honom själv.
– Jag har alltid sett kampsport som en av de tre stora saker jag har i livet. Det har varit karriär, det har varit det privata och det har varit kampsporten. Men ju äldre jag har blivit desto mer har kampsporten kommit att bli det jag verkligen vill ägna mig åt. Det har vuxit med åren.

”Jag är en dinosaurie”
När SM nu kommer är det en glad och lycklig, men också en reflekterande Nils Widlund som kommer till start.
– Det var egentligen mer en slump än något annat att jag ska vara med. Jag hade inte tänkt på SM alls, men när jag ändå gjorde en satsning för The Blitz kände jag att jag var så pass bra och att det var så pass kul att jag ville vara med.
– Men jag kollade på startfältet i min viktklass och jag är ju en dinosaurie i jämförelse med de andra. De är där jag var när jag var ny och mötte äldre. Och det är en lite speciell känsla, verkligen. Killarna man möter nu är där jag var en gång i tiden, de är hungrigare, men jag har inga problem med det. Men det ska bli jävligt kul och jag är en tjurig vinnarskalle så jag kommer förstås göra precis allt för att vinna.

Text och foto: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

3
5
6