Varbergs Thaiboxningsklubb fick jämställdhetspris av kommunen

Varbergs kommun har uppmärksammat Varbergs Thaiboxningsklubb i form av jämställdhetspriset för 2019. Priset mottogs under jämställdhetskonferensen ”Halva kakan” under torsdagen. Ordföranden Pelle Bånghäll och tränare Linnéa Larsson fick ta emot priset.
– Det är jäkligt häftigt, säger Pelle Bånghäll till budokampsport.se.

22 november 2019  |  Jonathan Broberg

Varbergs Thaiboxningsklubb är en stark förening inom svensk kampsport i allmänhet och thaiboxning i synnerhet.

Och nu har klubben fått mottaga en tung utmärkelse, Varbergs kommuns jämställdhetspris 2019.
– Jag säger som Linnéa sade, det är ett av de finaste kvitton man kan få på att vår verksamhet är bra. Samlat är det här troligen det finaste pris som vår förening har fått hittills.

Grunden till priset är självfallet Varbergs Thaiboxningsklubbs stora engagemang i jämställdhetsfrågor.
– Det började egentligen för tio år sedan. Vi såg då att Svenska Budo & Kampsportsförbundet hade ett mål om 30% tjejer i verksamheten och dit ville vi komma också. Idag är vi ungefär hälften tjejer.
– Det vi konkret gjort är att ge tjejer en naturlig plats att vara på. Vi har alltid i varje pass kvinnliga ledare, exempelvis, och vi har också många kvinnliga förebilder.

Bånghäll menar också att budo och kampsport generellt sett, rent idrottsligt, har en bra grundstruktur för att kunna arbeta med jämställdhet.
– Ja, det tror jag. Sedan förekommer det ju ändå machokultur ibland och så, men överlag har nog budo och kampsport kommit väldigt långt utan att vi kanske tänkt så mycket på det.
– Tjejer och killar tränar tillsammans, och dessutom i nästan alla åldrar. Det tror jag inte man ser så mycket av i många andra idrotter.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Varbergs kommun

13
8
18